NOVI DETALJI MASAKRA U BERLINU Mezijer: Suvozač je upucan, još ne znamo ko je on!
Foto: AP

istraga napada na božićmnji sajam

NOVI DETALJI MASAKRA U BERLINU Mezijer: Suvozač je upucan, još ne znamo ko je on!

Planeta -

BERLIN - Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer izjavio je danas da nema sumnje da se radi o napadu na božićni vašar u Berlinu, kada je poginulo 12 osoba, a povređeno 48, među kojima je 18 sa teškim povredama.

Među žrtvama je i jedan muškarac, koji je pronađen na suvozačevom mestu, a koji je imao prostrelnu ranu, kazao je De Mezijer na konferenciji za štampu.

Predmet istrage je kada je ubijena ta osoba, rekao je on, ukazujući da je policija uhapsila jedno lice koje je osumnjičeno za napad, a koji negira učešće. Generalni tužilac je, prema njegovim rečima, pokrenuo istražni postupak i naložio Saveznoj kriminalističkoj službi (BKA) da vodi istragu napada.

De Mezijer je kazao da su bezbednosne mere prilagođene stanju, na osnovu plana koji je postojao, a da znači povećano prisustvo policije, kao i nadzor osoba uvrštenih u grupu opasnih lica.

Sa pokrajinskim ministrima unutrašnjih poslova dogovoreno je da svako preduzme potrebne mere predostrožnosti, a savezna policija je od juče u stanju povećane pripravnosti, kazao je ministar unutrašnjih poslova Nemačke.

Građanima je poručio da ne smeju dozvoliti da im napadima neko utiče na slobodan stil života, jer je to namera napadača, a ukoliko bi dozvolili da prevlada strah, onda bi oni pobedili.

"Uveren sam da ne smemo da se povlačimo i dopustimo da nam strah utiče na život. Moramo se suprostaviti neprijateljima našeg otvorenog društva, i neohodno je da se borimo za našu slobodu", naglasio je De Mezijer.

On je ocenio ispravnim odluku božićnih vašara u Berlinu da na jedan dan, u znak žalosti za žrtvama, ostanu zatvoreni, ali i da drugi vašari treba da se održe.

Prema njegovim rečima treba održati sve planirane vašare i manifestacije, a nadležne vlasti će preduzeti dodatne bezbedosne mere.

"Otkazivanje manifestacija bila bi pogrešna mera", smatra De Mezijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track