BAN KI-MUN PREDSEDNIK JUŽNE KOREJE? Želim da se potpuno posvetim svojoj zemlji
Foto: Reuters

Nova funkcija

BAN KI-MUN PREDSEDNIK JUŽNE KOREJE? Želim da se potpuno posvetim svojoj zemlji

Planeta -

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je da je spreman da se potpuno posveti svojoj zemlji, što je protumačeno kao dosad najsnažniji signal da će se sledeće godine kandidovati za predsednika Južne Koreje.

Ban je rekao da neće "štedeti sebe" ako je njegovo znanje potrebno za razvoj zemlje i pomoć njenim građanima, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

"Ako ono što sam naučio, video i osetio tokom moje 10-godišnje službe kao generalni sekretar UN može pomoći napretku Južne Koreje, spreman sam da se posebno posvetim tome", rekao je Ban sinoć na oproštajnom sastanku s južnokorejskim novinarima u Njujorku.

Mada Ban, koji je ranije bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje, nije jasno izneo nameru da se uključi u predsedničku trku, njegovo ime se razmatralo u vladajućoj partiji, navodi Jonhap, dodajući da komentatori predvidjaju da će se uključiti u političke aktivnosti kada mu istekne drugi petogodišnji mandat za UN na kraju godine.

"Odlučiću (da li da se kandidujem za predsednika) pošto se sastanem s gradjanima i saslušam njihova mišljenja. Najvažnija su mišljenja gradjana", rekao je Ban.

Južnokorejski parlament izglasao je početkom meseca opoziv predsednice Park Geun-hje, čime se suspenduju njena izvršna ovlašćenja zbog velikog korupcionaškog skandala. Ustavni sud zemlje sada treba formalno da razreši Park Geun-hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsedničkih ovlašćenja. Sud ima rok 180 dana da odluči.

U Seulu su više od mesec dana organizovani protesti na kojima je traženo da predsednice podnese ostavku zbog optužbi da je omogućila svojoj savetnici i prijateljici Čoi Su-sil da, iako nije imala zvaničnu funkciju, koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je kontrolisala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track