POSLE 54 GODINE ZAVRŠILI JUŽNI AUTO-PUT U ITALIJI Nazvali ga inženjerskim čudom, ali im se svi smeju
Foto: Printscreen Youtube

Investicioni promašaj

POSLE 54 GODINE ZAVRŠILI JUŽNI AUTO-PUT U ITALIJI Nazvali ga inženjerskim čudom, ali im se svi smeju

Planeta -

Najduži projekat javnih radova u Italiji, auto-put kroz Kalabriju, otvara se u četvrtak, 54 godine otkako je počela gradnja.

Datum otvaranja odredio je pre 10 meseci bivši premijer Mateo Renci, koji je ispunjenje roka pretvorio u pitanje nacionalnog ponosa. Međutim, mnogo je skepticizma oko toga je li infrastruktura zaista spremna.

Agencija koja upravlja italijanskim auto-putevima ANAS auto-put A3 od Salerna do Ređio Kalabrije dugu 443 kilometra opisuje kao inženjersko čudo sa 190 tunela i 480 mostova i nadvožnjaka preko planinskog područja.

Auto-put koji je trebalo da bude završen još 1972. pušten je u saobraćaj 1974, ali s deonicama koje su više ličile na neki lokalni, nego na glavni auto-put, s čestim čepovima i gužvama, naročito leti.

Lokalni list Korier dela Kalabria objavio je na svom portalu video-snimak na kome se vidi kako se na nekim mestima i dalje može saobraćati samo jednom trakom uz ograničenja brzine, sugerišući kako auto-put još nije završen.

"Nadam se da ovo neće biti još jedna vežba presecanja vrpce", rekao je advokat iz Katanzara Mišel Điljoti.

Sindikati sugerišu da auto-put neće biti potpuno završen do 2018. godine. Portparolka ANAS-a tvrdi suprotno i kaže da su radovi planirani narednim mesecima samo redovno održavanje.

Kalabriji bi bolja infrastruktura dobro došla. Regija na vrhu talijanske čizme najsiromašnija je u zemlji i plodno tlo za cvetanje jedne od najjačih svetskih mafijaških organizacija Ndrangete.

(Jutarnji)

(VIDEO) U ISTANBULU OTVOREN PRVI TUNEL ISPOD BOSFORA: Dugačak 5,4 km spaja evropsku i azijsku stranu

(VIDEO) GRADILI GA 17 GODINA: Najzad otvoren NAJDUŽI tunel na svetu

(VIDEO) KOŠTAO 11 MILIJARDI EVRA, GRADILI GA 17 GODINA: Otvara se najduži tunel na svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track