Smenjen upravnik, zmije mu gmizale bolnicom

Horor u Novoj Gradiški

Smenjen upravnik, zmije mu gmizale bolnicom

Planeta -
Za kratko vreme otišlo šest lekara, a slike operacija kačili na Fejsbuk?!

ZAGREB - Upravnik bolnice u Novoj Gradiški, dr Zoran Jukić smenjen je sa te dužnosti zbog finansijskih ali i drugih problema u koje je zapala ova ustanova - za kratko vreme napustilo ju je šest lekara, a u centar pažnje javnosti došla je i zbog toga što su slike operacija kačene na Fejsbuk, a hodnicima šetale zmije.

Kako piše zagrebački Jutarnji list, Jukić je nakon grčevitog otpora lokalnih vlasti smenjen je s dužnosti prošlog petka i to tek iz drugog pokušaja. Zbog haotičnog stanja u toj ustanovi, njega je smenio ministar zdravlja Rajko Ostojić, ali pet dana kasnije Upravni odbor bolnice odlučio je, uprkos ministrovoj odluci, poraznim rezultatima inspekcijskog nalaza Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i katastrofalnom finansijskom poslovanju, da Jukića imenuje za vršioca dužnosti upravnika.

Čak kada bi se zanemario podatak da je Opšta bolnica u Novoj Gradiški poslednjeg dana aprila ove godine dugovala gotovo 30 miliona, što je takođe bio jedan od razloga za smenu, napretek je razloga za postupak koji je pokrenuo ministar Ostojić, piše Jutarnji.

Opšta bolnica u Novoj Gradiški duguje 30 miliona kuna. U bolnici je izbio i skandal kada je Jukić dvojici hirurga zabranio pristup operacionoj sali, a šest lekara je napustilo bolnicu u samo nekoliko meseci.Bolnica se početkom prošle godine našla u središtu zanimanja javnosti kada su njenim hodnicima, umesto bolničkog osoblja i pacijenata, šetali policajci i obezbeđenje. Bila je to kulminacija teško narušenih međuljudskih odnosa za šta većina lekara optužuje Jukića.

Pošto je bolnicu u samo nekoliko meseci zbog takvog stanja napustilo šest lekara dogodio se incident s dvojicom hirurga kojima je Jukić zabranio ulaz u operacionu salu, jer su "nešto glasnije" protestovali zbog problema u organizaciji .

Hirurzi su stanje na svom odeljenju najodgovornijim smatrali šefa Hirurgije Bogomira Barbića, tvrdeći kako svojim postupcima i odlukama direktno dovodi u opasnost zdravlje i živote pacijenata, ali je upravnik stao na njegovu stranu. Barbić je, inače, na svom Fejsbuk profilu postavio niz slika hirurških zahvata na pacijentima.

On je u Gradišku došao iz BiH gde je bio, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore, politički vrlo angažovan, a snažne političke veze pomogle su mu da se skloni u Hrvatsku i dobije posao u novogradiškoj bolnici dok se u BiH ne zaboravi afera s gubicima i mutnim poslovanjem Doma zdravlja u Busovači na čijem je čelu bio.

Ni potpuno neetički postupak kada je Barbić kao vojni lekar 1993. naredio evakuaciju 50 pripadnika medicinskog osoblja bolnice za mentalno hendikepirane u Fojnici, ostavivši 200 dece, nije mu smetao da bude primljen u bolnicu u Novoj Gradiški.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track