STRAHUJE ZA SOPSTVENI ŽIVOT: Prva žena pilot iz Avganistana zatražila azil u SAD
Foto: Printscreen Twitter

Dobitnica nagrade Žena hrabrost

STRAHUJE ZA SOPSTVENI ŽIVOT: Prva žena pilot iz Avganistana zatražila azil u SAD

Planeta -

Prva žena pilot u Avganistanu izazvala je ljute reakcije pripadnika vazdušnih snaga, jer je nakon završenih 18 meseci obuke u SAD, zatražila azil u toj zemlji.

Rojters prenosi da je avganistansko Ministarstvo odbrane potvrdilo da je Nilufar Ramani (25) zatražila azil nakon što je "Volstrit džornal" citirao njene reči da se "plaši da joj je život ugrožen ako se vrati kući".

Ramani, koja je i dobitnica nagrade "Žena hrabrost" koju dodeljuje američka Vlada, postala je simbol napora da se unapredi položaj žena u Avganistanu, više od decenije kako je pao talibanski režim.

(VIDEO) SMRT U BIZARNOM INCIDENTU: Poginula prva žena vojni pilot u Kini

U izjavi povodom dodele nagrade "Žena hrabrost" ona je kazala da su ona i njena porodica izloženi direktnim pretnjama Talibana, ali i rođaka koji su primoravali njenu porodicu da napusti kuću nekoliko puta.

Portparol Ministarstva Muhamed Radmaniš rekao je da se vlada nada da će njen zahtev biti odbijen i podsetio da je vlada Avganistana potrošila milijarde u nastojanjima da ojača bezbednosne snage.

"Kada se službenik žali na nebezbednost i plaši se, šta bi trebalo obični ljudi da rade. Ona je našla opravdanje za sebe, ali imamo stotine obrazovanih žena i aktivistkinja civilnih organizacija koje rade u zemlji i ne žale se na bezbednost", rekao je on.

Ramani je diplomirala u školi za pilote 2012. godine i kvalifikovala se da leti na C-208 kargo avionima, a u SAD je pohađala trening, nakon koga je trebalo da se vrati kući 24. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja