Sirija proteruje diplomate sa Zapada

Kontramera

Sirija proteruje diplomate sa Zapada

Planeta -
Najmanje 18 diplomatskih predstavnika proglasila nepoželjnim osobama, među kojim su ambasadori SAD, Francuske, Britanije, Švajcarske, Turske, Italije i Španije, kao i otpravnici poslova Belgije, Bugarske, Nemačke i Kanade

BEJRUT - Sirijske vlasti proterale su diplomate sa Zapada iz Damaska, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Sirije.

Agencija AFP navodi da je Sirija najmanje 18 diplomatskih predstavnika proglasila nepoželjnim osobama, među kojim su ambasadori SAD, Francuske, Velike Britanije, Švajcarska, Turske, Italija i Španije, kao i otpravnici poslova Belgije, Bugarske, Nemačke i Kanade.

Neki od njih su već napustili Siriju zbog nasilja u kojem je za više od godinu dana pobune protiv režima Bašara Asada ubijeno više od 9.000 ljudi.

Prošle nedelje zapadne zemlje koordinisano su proterale sirijske diplomate zbog ubistva više od 100 ljudi u gradu Hula.

Sirija smatra da je dijalog na načelima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja država važno i neophodno sredstvo za rešavanje problema, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u Damasku.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će zemlje koje su proterale sirijske ambasadore, "usvojiti ista ta načela kako bi se omogućio povratak na normalne odnose".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja