NETANJAHU BESAN ZBOG REZOLUCIJE UN: Mi imamo nacionalni ponos, nećemo okrenuti drugi obraz
Foto: REUTERS 7 Feb 2016

Zaoštravanje odnosa

NETANJAHU BESAN ZBOG REZOLUCIJE UN: Mi imamo nacionalni ponos, nećemo okrenuti drugi obraz

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netnjahu izjavio je danas da je Izrael reagovao oštro na rezoluciju protiv jevrejskih naselja usvojenu u petak u Savetu bezbednosti UN i da će nastojati da spreči slične korake u narednim nedeljama.

"Mi smo zemlja s nacionalnim ponosom i nećemo okrenuti drugi obraz. Svet poštuje zemlje koje ne gmižu", rekao je Netanjahu, kako prenose izraelski mediji.

Nešto ranije je izraelski ambasador u Vašingtonu Ron Dermer izjavio da Izrael ima dokaze da administracija predsednika SAD Baraka Obame stoji iza te rezolucije koju je Netanjahu označio antiizraelskom.

"Predstavićemo te dokaze novoj administraciji kroz odgovorajuće kanale. Ako žele da to podele sa američkim narodom, dobrodošli su da to urade", rekao je Dermer za američku TV mrežu Si-En-En (CNN), aludirajući na buduću administraciju Donalda Trampa koji je sam posle glasanja u UN najavio da će "stvari biti drugačije posle 20. januara", kada počinje njegov mandat.

Kako je ambasador Dermer naveo, ne samo da SAD nisu stale uz Izrael za vreme glasanja već su bile "iza grupisanja protiv Izraela u UN". On je ocenio da je to "žalostan dan i sramno poglavlje u odnosima SAD-Izrael".

Netanjahu je u prvim reagovanjima rekao da je Obamina administracija izvela nepošten manever u SB UN. SAD nisu iskoristile pravo veta, kako su to obično činile kada se kritikuje Izrael, već su se uzdržale od glasanja, omogućivši usvajanje rezolucije za koju je glasalo 14 ostalih članica Saveta.

Američka uzdržanost je bila predvidjena i Netanjahu je na to upozorio uži sastav svoje vlade zadužen za bezbednost. On je rezoluciju označio kao "ludačku", nastojeći da uveri izraelsku javnost da će biti prevazidjena, a da će odnosi Izraela sa UN biti preispitani.

Kao prvi korak najavio je momentalno zaustavljanje finansiranja institucija koje su bile posebno neprijateljske prema Izraelu, kako je rekao.

Netanjahu je sinoć naredio Ministarstvu spoljnih poslova da suspenduje skoro sve diplomatske veze sa 12 zemalja od ukupno 14 koje su glasale za rezoluciju u kojoj se zahteva okončanje izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a da se postojeća naselja proglase nelegalnim. Tih 12 zemalja imaju ambasade u Izraelu. Ta zemlja nema diplomatske odnose s Malezijom i Venecuelom, koje su uz Senegal i Novi Zeland tražile da se glasa o rezoluciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track