Džombić: Istraga o spomeniku bošnjačkim žrtvama
Foto: Rtrs

Džombić: Istraga o spomeniku bošnjačkim žrtvama

Planeta -
Postupićemo hitno, baš onako kako se i zahteva, rekao je premijer Srpske

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je u Banjaluci da će nadležne institucije ispitati šta se desilo u vezi sa postavljanjem spomen obeležja bošnjačkim žrtvama u Višegradu na kojem je ispisano da se u tom mestu tokom rata u BiH dogodio genocid.

Džombić je to rekao na sednici parlamenta RS, odgovarajući na poslaničko pitanje Miroslava Kojića iz Srpske demokratske stranke (SDS) šta će institucije RS uraditi povodom postavljanja spomen obeležja bošnjačkim žrtvama u Višegradu sa napisom o počinjenom genocidu. "Postupićemo hitno, baš onako kako se i zahteva", rekao je Džombić.

On je dodao da RS ne prihvata kolektivnu odgovornost za zločine počinjene tokom rata u BiH, dodajući da je potrebno utvrditi sve činjenice za sve žrtve, te da svako ko je počinio zločin mora da odgovara. Kojić je prethodno konstatovao da je u Višegradu postavljen spomenik bošnjačkim žrtvama na kojem je "desetostruko uvećan broj žrtava i stavljena kvalifikacija da je u toj opštini izvršen genocid, bez pravnog osnova što za Višegrad i RS može izazvati veoma negativne konsekvence sa nesagledivim posledicama".

On je od Džombića zatražio i da pokrene krivičnu odgovornost protiv "grupe bošnjačkih političara i udruženja" koje stoje iza postavljanja spomen obeležja bošnjačkim žrtvama, navodeći da oni "izazivaju nacionalnu, versku i rasnu mržnju". "Iako predstavljaju jedan narod, to im ne daje pravo da rade šta hoće i kako hoće i sami zloupotrebljaju te žrtve", kazao je Kojić. U Višegradu je 26. maja sahranjeno 60 Bošnjaka, žrtava rata, i otkriveno spomen obeležje. "Spomen obeležje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, deci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu", piše na jednoj strani spomenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track