DŽABA SU TROŠILI PAPIR: Rusija protiv predloga sankcija Siriji u UN
Foto: Printscreen YouTube/Россия 24

Veto u najavi

DŽABA SU TROŠILI PAPIR: Rusija protiv predloga sankcija Siriji u UN

Planeta -

BEJRUT - Predložena rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja predviđa sankcije Siriji zbog korišćenja hemijskog oružja, neprihvatljiva je za Moskvu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rezolucija, koju pripremaju Britanija i Francuska, a u koju je AP imao uvid, predviđa sankcije pojedincima, organizacijama i kompanijama koje su navodno umešane u napade hemijskim oružjem, ali predviđa i zabranu prodaje helikoptera Siriji.

Rjabkov je za rusku novinsku agenciju Tass rekao da je ta rezolucija "kategorički neprihvatljiva" za Rusiju, koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

"Upozoravamo ih da ne pokušavaju da rasplamsaju napetosti u Savetu bezbednosti UN, jer to neće proći", rekao je on i ukazao na neophodnost sardnje u uklanjanju pretnje upotrebom hemijskog oružja, umesto što se to pitanje koristi za politički pritisak na Damask.

"U protekloj godini, Rusija je ponudila predlog nacrta konvencije o o borbi protiv hemijskog i biiološkog terorizma. Potrebno je da sledimo taj put, umesto što nastojanja da se iskoristi ova situacija za jacannje poliltičkog pritiska na Damask ", istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track