FORBS: Ove pobede očekuju Rusiju naredne godine
Foto: AP 25 12 2015

Analiza

FORBS: Ove pobede očekuju Rusiju naredne godine

Planeta -

Pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD i veliki energetski ugovori sa Japanom i Katarom ukazuju na to da će Moskva igrati vodeću ulogu u diplomatskoj i poslovnoj sferi 2017. godine, piše Forbs.

Dvodnevna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Japanu 15. i 16. decembra mogla bi da posluži kao podsticaj za sve koji žele da posluju sa Rusijom sledeće godine, smatra autor teksta.

On navodi da je tokom samita dveju država zaključeno 60 ekonomskih sporazuma.

„U budućnosti će se milijarde dolara obrtati između Japana i Rusije, a biće potrošene na naftnu eksploataciju, izgradnju još jedne fabrike za preradu tečnog gasa na Sahalinu i gasovoda do ostrva Hokaido“, navedeno je u tekstu.

Forbs navodi da odluka japanskog premijera Šinza Abea da pozove Putina u goste svedoči o njegovoj očajničkoj želji da učvrsti odnose sa Rusijom.

Još jedan faktor koji će, verovatno, Moskvi ići na ruku, jeste pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i kandidovanje bivšeg predsednika kompanije „Ekson mobajl“ Reksa Tilersona za državnog sekretara, navodi autor.

Prema Rusiji se okreće Katar, što bi moglo da dovede do jačanja uloge Moskve, smatra autor teksta. U decembru je Investicioni fond Katara, zajedno sa kompanijom „Glenkor“, koja trguje sirovinama, potpisao ugovor o preuzimanju 19,5 odsto kompanije „Rosnjeft“.

sIzbor Trampa i energetski sporazumi sa Katarom i Japanom, vredni više milijardi, signali su da Rusiju očekuju nove političke i ekonomske perspektive. U 2017. godini Moskva će imati mogućnost da vodi igru sa pozicije kolosalne sile, zaključuje autor teksta.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track