JEVREJI POBESNELI ZBOG KERIJEVOG GOVORA: On je pristrasan i protiv Izraela
Foto: Ap 22 Okt 2015

Rasplamsavanje

JEVREJI POBESNELI ZBOG KERIJEVOG GOVORA: On je pristrasan i protiv Izraela

Planeta -

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua ocenio je da je današnji govor državnog sekretara SAD Džona Kerija pristrasan i protiv Izraela, kao i nedavno usvojena rezolucija protiv jevrejskih naselja u Savetu bezbednosti UN.

"Više od jednog sata Keri se bavio opsesivno (jevrejskim) naseljima i skoro nije dotakao izvor sukoba, palestinsko protivljenje postojanju jevrejske države u bilo kojim granicama," navedeno je u saopštenju biroa.

Keri je u oproštajnom govoru u Stejt departmentu o Bliskom istoku naveo seriju principa za koje je rekao da bi mogli biti osnova budućeg mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, uz moguće posredovanje SAD, prenela je agencija AP.

On je apelovao na Izraelce i Palestince da žive u dve države na osnovi granica iz 1967. godine pre šestodnevnog rata 1967. i da Jerusalim bude glavni grad te dve države, prenele su svetske agencije.

On je takođe govorio o mogućoj razmeni jednakih teritorija na osnovu dogovora.

Istaknuti izraelski opozicionar Jakov Pri je, za razliku od Netnjahuovog biroa, pozdravio Kerijev govor o politici na Bliskom istoku. Peri, bivši šef bezbednosne agencije Šin bet, rekao je da je govor bio "uravnotežen, zasnovan na realnosti i činjenicama", prenela je američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track