Najnovije vesti

ŠOK DETALJ BERLINSKOG MASAKRA: Krvoproliće bi bilo veće, ali terorista nije znao za ovaj detalj!
Foto: Reuters

istraga utvrdila

ŠOK DETALJ BERLINSKOG MASAKRA: Krvoproliće bi bilo veće, ali terorista nije znao za ovaj detalj!

Planeta

Nemački istražioci otkrili su nove detalje o terorističkom napadu na berlinski božićni sajam prema kojima je u poslednjem trenutku izbegnuto mnogo veće krvoproliće.

Kao što je poznato, šleper kojim se u ljude na sajmu zaletio Tunižanin Anis Amri pokosio je više desetina ljudi, a njih 12 je izgubilo život, dok ih je 48 povređeno.

Prema novim podacima iz istrage, na koje se poziva više nemačkih medija, kamion marke Skania u vlasništvu poljske špediterske kompanije imao je ugrađen sistem automatskog kočenja, koji se aktivira odmah pri udaru u neku prepreku.

On se aktivirao prilikom naleta na božićni sajam i istražioci veruju da je zaustavni put zahvaljujući ovom sistemu skraćen za najmanje 70-80 metara, čime je sprečeno da teretnjak projuri bukvalno kroz sve kućice na sajmu i pobije mnogo više ljudi.

To potvrđuje i činjenica da kamion kojim se napadač na Engleskoj promenadi u Nici svojevremeno zaleteo na ljude koji su nije imao ugrađen ovaj sistem kočenja pa je uspeo da stigne duboko među gomilu. Verovalo se da je Amrija u samom vozilu pokušao da zaustavi poljski vozač, od kog je oteo kamion, ali je istraga utvrdila da ga je hicem u glavu ubio pre početka napada.

U međuvremenu cure i novi podaci o Amrijevom kretanju i aktivnostima mesecima uoči berlinskog napada. Tako se doznalo da su antiterorističke jedinice njemačkih tajnih službi i pre napada znale da je na internetu tražio podatke o eksplozivima poput TNT-a.

Takođe je pokušavao da stupi u kontakt s Islamskom državom, kojoj je kasnije položio i zakletvu, a ID je preuzeo odgovornost za napad. Sve je to činio još u februaru, dakle desetak meseci pre predbožićnog krvoprolića u nemačkoj prijestolnici.

(jutarnji.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Kurir u rodnom mestu džihadiste Bobana.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...