Republikanci: Obama je socijalista

Prozivke

Republikanci: Obama je socijalista

Planeta -
Najglasniji u osudi Obame, bili su bivši republikanski predsednički kandidati Rik Peri, Njut Gingrič i Mišel Bakman, koji su ga javno označili upravo kao socijalistu

VAŠINGTON - Predizborni slogan "Napred" američkog predsednika Baraka Obame konzervativni deo Amerike vidi kao vezu sa socijalizmom, čime je u SAD oživljena stara priča republikanskih simpatizera da aktuelni predsednik vodi levičarsku politiku, koja nije u skladu sa američkom tradicijom.

Najglasniji u osudi Obame, bili su bivši republikanski predsednički kandidati Rik Peri, Njut Gingrič i Mišel Bakman, koji su ga javno označili upravo kao socijalistu, čiju politiku je neophodno promeniti tako što će on biti poražen na izborima.

Stav konzervativnog dela glasačkog tela je da slogan "Napred" ima veze sa radikalnom levicom u Evropi i duboke korene u socijalizmu i marksizmu, prenosi AP.

Kao jedan od najvećih Obaminih grehova, oni su videli reformu sistema zdravstvenog osiguranja, po kome bi u narednih nekoliko godina svi Amerikanci dobili neku vrstu osiguranja. U ovom trenutku više od 30 miliona ljudi u Americi nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

Republikanci takvu politiku aktuelne administracije vide kao preveliko mešanje države u privatnu sferu pojedinca.

Ipak, nešto umereniji stav prema Obami ima Mit Romni, koji je osvojio republikansku predsedničku nominaciju, i važi za manje konzervativno krilo u stranci.

Ja ne koristim reč socijalista, ali se slažem da predsednik vodi politiku u kojoj se vlada previše meša u sve i ona ne daje rezultate, kazao je Romni nedavno za Si-En-En, ocenivši da Obamina politička inspiracija dolazi od evropskih social-demokrata.

Mnogo manje odmerenim rečima, o predsedniku SAD je govorio poznati konzervativni radijski voditelj Raš Limbo koji ne propušta da ospe paljbu po Obamu.

Stalno zaboravljam da je Obama crnac, i da zbog toga ne može da bude socijalista. Ipak, kad ga pogledam, ja ne vidim crnca, ja vidim socijalistu i marksistu, rekao je Limbo u jednoj od svojih emisija.

Na temu Obame i socijalizma, u Americi je izdato i više knjiga konzervativnih autora, među kojima se izdvaja Stenli Kurc koji ocenjuje da Obama planira da tiho uvede socijalizam u Ameriku.Ipak, većina analitičara i istoričara, ne smatra da se Amerika okreće bilo kojoj vrsti socijalizma, već da

Obama vodi jednu pragmatičnu politiku.

Politički istraživač sa Arizona Stejt Univerziteta Terens Bol kaže da se danas koristi termin socijalista, kao uvreda za Obamu, jer raniji termin liberal, koji su voleli da koriste konzervativci, više ne postiže efekat kod njihovih birača.

Socijalistička partija u Americi deo istorije

Socijalistička partija u Americi je imala jako uporište u radničkom pokretu na početku 20.veka, pod vojdstvom Eugena Debsa, i tada su uspeli da se izbore za jednog kongresmena i nekoliko gradonačelnika.

Debs je pet puta bio kandidat na predsedničkim izborima, a najbolji rezultat sa 913.000 glasova je osvojio na izborima 1920. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track