MIGRANTI NAPUŠTAJU NEMAČKU I DOLAZE U SRBIJU: 5.000 završilo kod nas jer smo sigurna zemlja
Foto: Zorana Jevtić

Migrantska kriza

MIGRANTI NAPUŠTAJU NEMAČKU I DOLAZE U SRBIJU: 5.000 završilo kod nas jer smo sigurna zemlja

Planeta -

Od ukupno 55.000 migranata, koji su napustili Nemačku tokom ove godine, više hiljada njih se vratilo u Srbiju, koju nemačke vlasti vide kao bezbednu za povratnike, piše "Vašington post" pozivajući se na "Zidojče cajtung".

Nemački list navodi da je od 55.000 migranata, koji su dobrovoljno napustili Nemačku, 15.000 se vratilo u Albaniju, a po 5.000 u Srbiju, na područje Kosova i u Irak.

Te podatke je prvi objavio "Zidojče cajtung", što je portparol nemačkog Ministarstva za migracije potvrdio u sredu.

Podsetivši da je Nemačka 2015. godine otvorila vrata svim izbeglicama, američki list navodi da je 2016. godinu ta zemlja provela smišljajući načine kako da ta vrata zatvori.

Posle napada u Berlinu pojačali su se pozivi vlastima da se zabrani ulazak ljudima bez putnih isprava, kao i da se ubrza deportacija kriminalaca i osumnjičenih za terorizam.

Nemačke vlasti se, međutim, nadaju da će veći efekat u kratkom roku imati drugi trend, a to su migranti koji odluče da se vrate u svoje zemlje porekla, jer im je "dosta Nemačke i straha od moguće deportacije".

Nemačke vlasti nude migrantima i njihovim porodicama, koji su spremni da se dobrovoljno vrate u svoje matične zemlje, finansijsku pomoć od po nekoliko hiljada evra, kao i pokrivanje troškova putovanja i "startap grantove".

Nemci takve metode nazivaju "alternativom konvencionalnoj razvojnoj pomoći" i imaju cilj da spreče ljude da ponovo pokušaju da pobegnu u Evropsku uniju i pomognu u oživljavanju lokalnih ekonomija.

"Vašington post" ističe da će nemačka vlada potrošiti više od 155 miliona dolara na dodatne projekte razvojne pomoći u naredne tri godine u zemljama porekla migranata, koji su se uputili ka Nemačkoj.

Među njima su Maroko, Tunis, Srbija, zajedno sa Kosovom, kao i Albanija koje nemačke vlasti smatraju "bezbednim", navodi američki list.

"Ipak, malo je verovatno da će dobrovoljni odlasci rešiti nemačke napore da deportuju više migranata. Od skoro 900.000 ljudi, koji su tokom prošle godine ušli u zemlju, većina ih ostaje u zemlji iako im je odbijen zahtev za azil", zaključuje "Vašington post".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track