PROGNOZA STRATFORA: Propast EU i ID, okršaj Kine i SAD

CIA u senci

PROGNOZA STRATFORA: Propast EU i ID, okršaj Kine i SAD

Planeta -

SAD će imati više prostora za selektivno nametanje trgovinskih barijera prema Kini, pa će rizik od narastanja trgovinskih čarki s Pekingom osetiti nadaleko i naširoko

Teroristička Islamska država biće razbijena u 2017. godini, ali će se ponovo aktivirati Al Kaida, Amerika i Rusija će popraviti odnose, dok će Vašington i Peking biti na ivici sukoba, navode analitičari Stratfora, takozvane CIA u senci.

- SAD će imati više prostora za selektivno nametanje trgovinskih barijera prema Kini, pa će rizik od narastanja trgovinskih čarki s Pekingom osetiti nadaleko i naširoko. Peking će povući svoje trgovinske i bezbednosne poluge, što će uvući SAD u Pacifički teatar - upozorava Stratfor, aludirajući na ulazak SAD u Drugi svetski rat bitkama na Pacifiku.

Predstojeća godina će doneti napredak Rusiji i Evroaziji, ali biće kritična za Evropu.

- Izbori u nosećim stubovima Evropske unije, u Francuskoj i Nemačkoj, kao i mogući izbori u trećoj po veličini ekonomiji evrozone - Italiji imaće uticaj na njihove međusobne odnose, a ugroziće čak i opstanak evrozone - predviđa Stratfor.

Evropske podele će, kako dodaje, predstavljati "zlatnu šansu" za Ruse, koji će u 2017. imati priliku da slome evropsko jedinstvo prema sankcijama.

- Trampova administracija će takođe možda biti sklona ublažavanju sankcija i određenoj saradnji u Siriji pošto pokušava da ublaži sukob s Moskvom, ali će pomirenje naići i na neke ograničavajuće faktore - piše Stratfor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja