Najnovije vesti

EVROPA POD OPSADOM ZA NOVU GODINU: Postavljaju barijere, dele džepne alarme, pojačavaju patrole...
Foto: AP 21 11 2015

Strah od terorizma

EVROPA POD OPSADOM ZA NOVU GODINU: Postavljaju barijere, dele džepne alarme, pojačavaju patrole...

Planeta

Uoči dočeka Nove godine, širom Evrope pojačane su mere bezbednosti zbog potencijalnih pretnji od terorističkih napada, nakon što je u napadu na Božićni vašar u Berlinu ubijeno 12 osoba.

U evropskim prestonicama podignute su betonske barijere, a povećano je i prisustvo policajaca, preneo je Rojters.

U Berlinu je zatvoren trg ispred Brandenburške kapije, a sprema se raspodela 1.700 dodatnih policajaca.

"Preduzimaju se sve mere kako bi se sprečio potencijalni napad", rekao je za britansku agenciju portparol policije u Berlinu Tomas Nojendorf dodajući da će neki policajci nositi automatske puške.

Više od 600 policajaca biće na dužnosti u novogodišnjoj noći u Frankfurtu, što je dvostruko više nego 2015. godine. U Kelnu, gde su stotine žena prethodne novogodišnje noći bile žrtve seksuanih napada ili su opljačkane ispred glavne železničke stanice, policija je postavila nadzorne kamere.

U Beču je policija ženama dodelila više od hiljadu "džepnih alarma" kako bi izbegla da se dogode napadi poput onih u Kelnu. Gradonačelnik Brisela, gde je u samoubilačkim bombaškim napadima u martu ubijeno 16 osoba, a povređeno više od 150, razmatarao je da otkaže vatromet za doček Nove godine, ali je ipak odlučio ove nedelje da se obeleži na taj način ulazak u 2017. godinu.

Mere bezbednosti pojačane su na turističkim lokacijama u Italiji, među kojima je i Koloseum u Rimu. Širom gradskog trga u Milanu, u kojem je policija ubila osumnjičenog za napad na Božićni vašar u Berlinu, vrše se bezbednosne provere, a kamionima je zabranjeno da priđu centru Rima i Napulja.

U Madridu se planira rasporeda dodatnih 1.600 policajaca tokom vikenda. Drugu godinu zaredom, pristup glavnom gradskom trgu Puerta del Sol, gde se tradicionalno dočekuje Nova godina, biće ograničen na 25.000 osoba, a policija će postaviti barikade kako bi kontrolisala pristup.

U Francuskoj će 90.000 policajaca i više hiljada vojnika biti na dužnosti u novogodišnjoj noći.U Parizu, gde je u napadima Islamske države ubijeno 130 osoba u novembru prošle godine, povećene su mere bezbednosti tokom vikenda, a očekuje se da će oko 600.000 ljudi posmatrati vatromet sa najpoznatije pariske avenije u Jelisejska polja.

Nakon napada u Berlinu pojačane su mere bezbednosti i na Balkanu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...