RUSIJA PRAVI SUPERKOMPJUTER: On će moći da predvidi moguće ratove kao što je bio u Jugoslaviji
Foto: Shutterstock

Razvoj tehnologija

RUSIJA PRAVI SUPERKOMPJUTER: On će moći da predvidi moguće ratove kao što je bio u Jugoslaviji

Planeta -

Rusija razvija superkompjuter s neverovatnim moćima, koji će se koristiti u ratovima, otkrio je Putinov ministar obrane.

Potencijal te visokotehnološke mašine u Ruskom nacionalnom centru za kontrolu odbrane sada koristi tek polovinu svog kapaciteta, rekao je na ruskoj televiziji ministar Sergej Šojgu.

Koristeći tehnologiju koja se razvila tokom rata u Jugoslaviji, ovaj superkompjuter ima moć da analizira poziciju trupa i međunarodne odnose kako bi upozorio ruskog predsednika Putina o razvoju situacije i o tome kada je potrebno pokrenuti vojnu akciju. Ruska državna novinska agencija Itar Tas prenosi da ovaj superkompjuter ima moć identificikovanja pretnji Rusiji.

"Računar ima otvorenu arhitekturu, što znači da možete dodati ili ukloniti određene elemente, nadograditi ga, povećati i proširiti njegove kapacitete kojih ima puno", rekao je Šojgu, prenosi Russia Today.Superkompjuter je osmišljen kako bi predvideo razvoj trenutnih ili budućih ratova, analizirajući trenutno stanje bezbednosti, a izvlači zaključke i iz prethodnih konflikata. Ne samo da skladišti podatke o svim većim ratovima i sukobima, već i pomaže da se predvidi nadolazeći sukob, objasnio je ruski ministar.

"Uzmimo naprimer rat u Jugoslaviji. To je velikim delom bila operacija NATO-a. Njihova mornarica, položaj raketa, lokacije i udaljenost bile su predmet analize ovog kompjutera. Ako nam kompjuter bude rekao da se negde događa situacija koja je 90 odsto slična onoj u Srbiji, znaćemo da će se tako nešto ponoviti i preduzećemo potrebne mere", rekao je Šojgu.

Dodao je da superračunar može da obradi količinu podataka koja bi bila jednaka onima iz čak 50 ruskih nacionalnih knjižara u sekundi. Najveća knjižara u Rusiji ima više od 17 miliona knjiga, što je čini četvrtom najvećom knjižarom na svetu, piše RT.

Superkompjuter je samo deo ruskog tajnog digitalnog centra za odbranu koji radi bez prestanka kako bi analizirao podatke i obaveštajne službe, piše britanski Express.Ovaj računar ima kapacitet od 236 petabajta ili 236.000 terabajta. Njegov je kapacitet skaldištenja čak 19 puta veći od onoga u Pentagonu.Razvoj ovog superkompjutera dolazi istovremeno s eskalacijom tenzija između Rusije i SAD-a oko navodnog hakovanja poruka tokom američke predsedničke kampanje.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track