(VIDEO) SA 11 JE BIO NARKOMAN A ONDA JE UGLEDAO MORE: Nedavno je prodao sve i otišao da bude surfer
Foto: Printscreen Youtube

Spas u talasima

(VIDEO) SA 11 JE BIO NARKOMAN A ONDA JE UGLEDAO MORE: Nedavno je prodao sve i otišao da bude surfer

Planeta -

Marčelo Luna odrastao je u radničkoj četvrti nedaleko od favele Sao Bernardo do Kampo, na jugu Sao Paula, na pola puta između velegrada i obale.

Njegov otac, nasilnik i alkoholičar, napustio je suprugu i decu, koji su zapali u bedu. “Teško sam se s tim nosio pa sam se pobunio i počeo da pijem i pušim sa devet godina. Potom sam s 11 počeo da uzimam drogu”, priseća se.Njegov silazak u pakao zaustavljen je kada je imao 16 godina. Prijatelj ga je odveo na plažu i gurnuo na dasku za surfovanje iako on nije znao ni da pliva.

“Mislio sam da ću da umrem, ali toga dana sam odlučio da će surfovanje biti deo mog života. Surfovanje me oslobodilo droge, promenilo moj pogled na svet i suživot sa drugima.”

Izvukavši se iz pakla droge zahvaljujući surfovanju, Marčelo Luna prešao je u svojim tridesetima preko Atlantika radi novog velikog izazova: velikih talasa u portugalskom Nazareu.“Kada sam prvi put vidio slike tih talasa, pronašao sam smisao svog postojanja, kao da sam susreo ljubav svog života”, priča taj sitni Brazilac, tri godine nakon fatalnog susreta.

Uveren da je sudbinski povezan s tim ribarskim gradićem u centralnom Portugalu, na ruci je istetovirao velik talas koji se lomi ispred svetionika u mestu Praja do Norte.“Odlučio sam da započnem karijeru u Nazareu jer surfer koji se može nositi s morem ovde to može i bilo gde na svetu”, rekao je taj 32-godišnjak, koji je prodao svoju firmu za prodaju nekretnina i automobil kako bi finansirao svoju strast dok ne pronađe velikog sponzora.

Surfujući na talasima visokim 15 metara već u svojoj drugoj sezoni, pronašao je svoje mesto u zajednici ekstremnih surfera koji se svake godine okupljaju radi velikih talasa u gradu Nazareu, od jeseni do zime.Iako kao i svi sanja da će srušiti svetski rekord koji drži Amerikanac Garet MekNamara, koji je 2011. zajahao talas visok 23,77 metara upravo ispred naselja Praja do Norte, Luna želi da “postane poznat i kao surfer koji je imao pozitivan uticaj na život ljudi”.

Obeležen teškim detinjstvom, pokrenuo je projekat prevencije protiv droge i delikvencije među decom i adolescentima u sklopu kog ističe vlastiti primer “odlučnosti u teškoćama.”Učenicima srednje škole u Nazareu priča tako o raznim poslovima koje je radio kako bi se mogao posvetiti svom omiljenom sportu, koji zahteva velike pripreme i jako je skup.

“Jako je važno da mladi čuju Marselovu priču”, rekla je njihova profesorka matematike Neila Mendes. “Susresti se s nekim ko nikada nije odustao od svojih snova uprkos svim poteškoćama im otvara nove vidike.”Dirnuti njegovom životnom pričom, nekoliko stanovnika Nazarea odlučilo je da mu pomogne. Osigurali su mu smeštaj i pomažu mu putem radija sa litice kada je na moru.Gradonačelnik Valter Ćićaro izjavio je da je “Marselo veliki mali čovek, jer ima hrabrost da se suoči s tim velikim talasima, ali i svojom pričom da da nešto zajednici koja ga je primila”.(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track