(VIDEO) NAPETO U POLJSKOJ: Pale i lome muslimanske lokale zbog ubistva Poljaka (21)!
Foto: Printscreen Youtube

LAVINA NAPADA

(VIDEO) NAPETO U POLJSKOJ: Pale i lome muslimanske lokale zbog ubistva Poljaka (21)!

Planeta -

Ubistvo 21-godišnjeg Poljaka u novogodišnjoj noći u Elku pokrenulo je lavinu napada na muslimane i demoliranje ćevabdžinica širom Poljske.

Desničarska ekstremistička Svepoljska omladina poziva aktiviste iz cele zemlje da u subotu dođu u taj grad na severoistoku Poljske na demonstracije protiv "islamske agresije".

Prema dosadašnjim saznanjima istrage, Danijela R. ubio je nožem kuvar Princ Kebaba, Tunišanin, u svađi zbog toga što je mladić ukrao dve flaše koka-kole, a za saučesništvo je optužen i 41-godišnji Alžirac sa poljskim državljanstvom, dok su preostala dvojica zaposlenih u ćevabdžinici puštena kući.

Obojica su iako nisu umešani u ubistvo dobila policijsku zaštitu, pošto je u nedelju oko 300 građana Elka demoliralo Princ Kebab, podmetnula požar u stanu vlasnika ćevabdžinice Alžirca, demolirala butik njegove devojke, a počela je serija napada na muslimane i strance egzotičnijeg izgleda i ćevabdžinice širom Poljske.

Poljski ministar unutarnjih poslova Marijuš Blaščak na upozorenja medija i nevladinih organizacija da rasistički napadi postaju već alarmantna svakodnevica u Poljskoj, izjavio je da su to samo pojedinačni izgredi. On je rekao da u Poljskoj ne uzima maha rasističko nasilje samo zahvaljujući tome što je nova poljska vlada odbila obavezu da Poljska primi oko 7.000 izbeglica iz logora u Italiji i Grčkoj i neće dopustiti da se u Poljskoj stvaraju muslimanske enklave kao na Zapadu.

Među Poljacima se nakon te serije napada na ćevabdžinice i orijentalne restorane brze hrane pokrenula, međutim, i solidarnost i grupa Poljakinja u Vroclavu počela je da prikuplja novac da se postave novi prozori na demolirane ćevabdžinice.

(avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track