(VIDEO) POČELI DA ČISTE ZA OBAMOM: Prvi korak Senata SAD za ukidanje Obamakera
Foto: Profimedia

Promene

(VIDEO) POČELI DA ČISTE ZA OBAMOM: Prvi korak Senata SAD za ukidanje Obamakera

Planeta -

VAŠINGTON - Gornji dom američkog parlamenta odobrio je danas meru koja je prvi korak ka ukidanju zakona odlazećeg predsednika Baraka Obame o zdravstvenoj zaštiti.

Tesnom većinom, sa 51 glasova za i 48 protiv, Senat je usvojio budžetsku meru koja će olakšati kasnije ukidanje zakona, što bi moglo da bude predmet glasanja sledećeg meseca.

Predstavnički dom (donji dom Kongresa) treba sutra da glasa o toj meri, ali neki Republikanci nisu sigurni da li treba pokrenuti proces ukidanja sistema zdravstvene zaštite poznatog kao Obamaker (Obamacare) bez boljeg plana koji bi ga zamenio. Novoizabrani predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu da bi ukidanje i zamena zakona o zdravstvenoj zaštiti trebalo da se dese "u suštini istovremeno".

Usvajanjem današnje mere omogućeno je da se prilikom kasnijeg glasanja o ukidanju zakona o zdravstvenoj zaštiti izbegne opstrukcija demokrata u Senatu. Odobrena su posebna budžetska pravila koja će omogućiti da za ukidanje zakona bude potrebna prosta većina od 100 senatora, umesto 60 glasova potrebna za usvajanje većine zakona. To znači da republikanci, koji imaju 52 mesta u Senatu, mogu da izglasaju ukidanje Obaminog zakona bez podrške demokrata.

Obaminom reformom zdravstva, usvojenom 2010, zdravstveno osiguranje prošireno je na oko 20 miliona Amerikanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja