RUSIJA LEGALIZUJE BATINE: Zakon koji dozvoljava porodično nasilje prošao glasanje u Dumi
Foto: Profimedia

Prvi krug

RUSIJA LEGALIZUJE BATINE: Zakon koji dozvoljava porodično nasilje prošao glasanje u Dumi

Planeta -

Zakon koji odobrava porodično nasilje prošao je prvi krug glasanja u ruskoj Dumi sa 368 glasova za. Samo jedan poslanik je glasao protiv

Vlada Ruske Federacije napravila je veliki korak ka dekriminalizaciji porodičnog nasilja. Nacrt zakona koji bi učinio ovaj oblik zlostavljanja praktično legalnim, prošao je prvi krug u ruskoj Dumi sa 368 glasova za. Samo jedan poslanik je glasao protiv, a jedan je bio odsutan, piše Newsweek.rs.Ukoliko nacrt prođe i drugi krug glasanja, porodično nasilje će biti krivično delo jedino ako se dokaže da je u pitanju "akt huliganizma" ili da je "proizašlo iz mržnje". Osim toga, ukoliko dođe do nasilja između supružnika, ili dve osobe u krvnom srodstvu, radiće se o krivičnom delu jedino ako je prestup načinjen "dva ili više puta u toku jedne godine".

U ostalim slučajevima, počinilac će biti kažnjen prekršajnom prijavom za koju je predviđena kazna od 30.000 rubalja, 10 do 15 dana zatvora ili 60 do 120 sati prinudnog rada.

Prema zvaničnim statistikama ruske vlade, oko 40 odsto svih nasilnih zločina počinjeno je unutar porodica, odnosno domaćinstava, što samo dalje otvara pitanje zašto bi iko predložio zakon koji čini prebijanje supruge manjim zločinom?

Odgovor na to pitanje: Jelina Mizulina.

Foto: Ilustracija: Porodično nasilje; Autor: Pixabay
Foto: Ilustracija: Porodično nasilje; Autor: Pixabay

Ova poslanica predložila je zakon još u julu. "Nasilje nad porodicom bi trebalo da bude administrativni prestup", rekala je svojevremeno dodavši: "Ne želimo da ljudi provedu dve godine iza rešetaka i da do kraja života budu obeleženi kao kriminalci zbog šamara".Mizulina je takođe veliki zagovornik i sponzor zakona o "gej propagandi", koji zabranjuje deljenje materijala koji izjednačava gej i strejt odnose ili promoviše prava LGBT populacije.

Foto: Ruska Duma; Autor: Reuters
Foto: Ruska Duma; Autor: Reuters

Kao predsedavajuća Duminog Komiteta za porodicu, žene i decu, Mizulina je saveznika pronašla u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja je u julu izdala saopštenje u kojem se navodi da "ako je razumno i sprovedeno s ljubavlju, kažnjavanje predstavlja suštinsko bogom dano pravo roditelja".Ukoliko zakon bude usvojen posle drugog iznošenja, biće to Duma, a ne bog, koji daje "suštinskoi pravo" da se prebije žena, a da za to nema krivične odgovornosti.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs :NEWSWEEK INTERVJU Nebojša Glogovac: Politika i religija, nažalost, stanuju u istoj kućiErdogan se obrušio na Vojsku SAD: Amerika mora da prestane sa podrškom teroristimaSami i izolovani: Evo zašto su Kurdi najveće žrtve primirja u SirijiPreko 1.000 godina staro rešenje: Evo kako se Damask bori sa nestašicom vode (FOTO)Milioner vas savetuje: Do bogatstva vas deli jedan korak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track