Najnovije vesti

(VIDEO) TRAŽE POMILOVANJE: Balon sa Snoudenovim likom leteo nad Parizom
Foto: Printscreen Twitter/Amnesty France

Akcija

(VIDEO) TRAŽE POMILOVANJE: Balon sa Snoudenovim likom leteo nad Parizom

Planeta

PARIZ - Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) pustila je danas u Parizu balon sa likom Edvarda Snoudena apelujući na odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu da pomiluje ovog bivšeg obaveštajca CIA, koji je objavio dokumenta o prisluškivanju SAD.

Balon je pušten iznad replike Kipa slobode u centru Pariza, a kod spomenika je istaknut transparent "Sloboda za Snoudena".

 

"Nedelju dana je ostalo do isteka mandata Baraka Obame. Pokrenuli smo kampanju u celom svetu da bismo od njega tražili da pomiluje Snoudena pre nego što ode", rekao je Nikola Kramejer iz AI. On je najavio da će u tom cilju AI Beloj kući danas predati peticiju sa više od miliona potpisa prikupljenih u 120 zemalja.

 

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je ranije da je Snouden izdajica, a najpoznatiji prebeg na svetu priznao je ove nedelje da ne računa na pomilovanje. Snouden (33) je bio i saradnik Državne bezbednosne agencije SAD, a u javnost je izneo tajna dokumenta koja su pokazala postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja kao i da su SAD sprovodile napade na računare širom sveta.

 

 

Snouden je ta dokumenta predao novinarima u junu 2013. Posle objavljivanja dokumenata CIA, najpre je pobegao u Hongkong, a potom u Moskvu, gde je dobio azil.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...