Barak priznao sajber operacije Izraela

Sajber rat

Barak priznao sajber operacije Izraela

Planeta -
Mi treba da pređemo na proaktivni sistem u kome ne samo reagujemo na napade. Spremamo se da budemo u prvoj liniji fronta sajber bitke širom sveta i u civilnim i u bezbednosnim sistemima", kazao je izraelski ministar odbrane

TEL AVIV - Izraelski ministar odbrane Ehud Barak oglasio se prvi put povodom "sajber operacije" Izraela, navodeći da je za razliku od konvencionalnog rata, u sajber ratu mnogo važnije investirati u odbranu nego ofanzivu, kao i da Izrael razvija i radi na obe taktike.

"Naš cilj sa sajber odbranom, koja je važnija i teža komponenta, jeste da sprečimo štetu", kazao je Barak u sredu na konferenciji na Univerzitetu Tel Aviv.

On je, međutim, istakao potrebu da Izrael bude i proaktivan u sajber ratu i da iz defanzivnog stava prede u sveobuhvatni bezbednosni pristup.

"Mi treba da pređemo na proaktivni sistem u kome ne samo reagujemo na napade. Spremamo se da budemo u prvoj liniji fronta sajber bitke širom sveta i u civilnim i u bezbednosnim sistemima", kazao je Barak.

Njegova izjava usledila je nakon što su na vebsajtu izraelske armije objavljene kibernetske operacije. Tamo je napisano da su te operacije usmerene na "sakupljanje informacija, odbranu i tajne vojne operacije".

Iran je krajem prošlog meseca optužio Izrael da stoji iza virusa "flejm" koji je napao kompjuterske sisteme u toj zemlji, podsećaju izraelski mediji. Eksperti su ocenili da je taj virus jedan od najsavršenijih do sada i da se na osnovu raspoloživih podataka može zaključiti da iza njega stoji država, kao i da je puno rada i znanja uloženo u program.

Barak je rekao da kao što neprijatelj razvija rakete "sajber donosi asimetričan razvoj do ranije neslućenih razmera"."Jedan jedini haker može da nanese ogromnu štetu ekonomskim ili nacionalnim sistemima", naveo je Barak, upozorivši da je "slobodan svet pod pretnjom iranskog terora, buntovnih država i organizovanog kriminala".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track