MOGERINI UPOZORILA LONDON: Tek kad izađete iz EU možete da zaključite trgovinski sporazum sa SAD!
Foto: AP

nemoguća misija

MOGERINI UPOZORILA LONDON: Tek kad izađete iz EU možete da zaključite trgovinski sporazum sa SAD!

Planeta -

BRISEL - Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini upozorila je danas Veliku Britaniju da ne može da pregovara o zaključenju trgovinskog sporazuma sa SAD pre okončanja procesa izlaska iz EU.

"Sve dok je Velika Britanija članica EU, neće moći da na bilateralnom nivou pregovara o zaključenju bilo kakvog trgovinskog sporazuma s trećim državama, jer je to zabranjeno ugovorima EU", rekla je Mogerinijeva na konferenciji za novinare u Briselu posle sastanka šefova diplomatija zemalja članica Unije.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp, koji je podržao odluku Velike Britanije da napusti EU, rekao je u intervjuu za nemački list Bild i britanski Tajms da želi "što pre" da zaključi trgovinski sporazum s Londonom, što je šef britanske diplomatije Boris Džonson ocenio kao "dobru vest".

Mogerinijeva je navela da takav sporazum "nije moguć" i da je stav Brisela o tome "sasvim jasan", dodavši da to zna i Džonson, koji je takodje bio na sastanku.

Reagujući na Trampovu izjavu da će posle Velike Britanije i druge zemlje početi da napuštaju EU, Mogerinijeva je rekla da je "100 odsto uverena u to da će Unija ostati jedinstvena".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track