(VIDEO) OVAKO JE POČELA TRAGEDIJA U ITALIJI: Neverovatan splet okolnosti doveo lavinu do hotela...
Foto: Reuters

Prirodna katastrofa

(VIDEO) OVAKO JE POČELA TRAGEDIJA U ITALIJI: Neverovatan splet okolnosti doveo lavinu do hotela...

Planeta -

Prvo se urušio krov hotela, što su uočili lokalni stanovnici i alarmirali spasilačke službe. Zbog velike količine snega i neočišćenih puteva spasilačke ekipe satima su se probijale do hotela i na kraju do njega stigle tek oko 4 sata ujutru.

Sneg je 36 sati padao neprestano, a potom je Italiju pogodilo ono što su tamošnji mediji nazvali "beskonačnim potresom". Do prvog potresa je došlo u 10.25 sati s magnitudom od 5,3 stepeni po Rihteru. Preko noći je zabeleženo više od 80 podrhtavanja tla.

Snežni zid visok dva metra udario je hotel juče uvečer, nekoliko sati nakon četiri snažna potresa u nizu. Lavina je uzrokovala urušavanje četvorospratnog hotela koji se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomerila ga za 10 metara.

Đampiero Parete je ranije izašao iz hotela do automobila i tako se spasio. Prvi je poslao SMS spasilačkim službama u kom ih je pozvao na mesto nesreće, dok su mu u hotelu ostali zarobljeni žena i dvojica sinova.

U trenutku lavine koja je odnela hotel unutra je bilo 20 turista i 7 zaposlenih.Prijatelj preživeloga Đampijera ispričao je da su svi već bili spremni da izađu iz hotela u trenutku nesreće:

Foto AP
Foto AP

"Đampiero i svi ostali gosti hotela su već platili i došli su u predvorje, spremni za odlazak. Čekali su samo dolazak grtalice za sneg. Rekli su im treba da dođe u 15 sati, ali je dolazak odložen za 19 sati. Svi su gosti pripremili prtljag i bili su spremni da odu", otkrio je prijatelj.

U poslednjim naporima da se pronađu preživeli u hotel su pušteni psi tragači lokalne jedinice, ali ni oni nisu pronašli nikoga.

(Index.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Pet najsmrtonosnijih lavina u istoriji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track