Najnovije vesti

(VIDEO) NI MUVA DA PROLETI: Vašington kao tvrđava uoči Trampove inauguracije
Foto: Reuters

Neviđene mere bezbednosti

(VIDEO) NI MUVA DA PROLETI: Vašington kao tvrđava uoči Trampove inauguracije

Planeta

VAŠINGTON - Vašington se sprema za inauguraciju Donalda Trampa, koji će danas postati 45. predsednik SAD - američka prestonica je praktično pretvorena u tvrđavu u očekivanju 270.000 demonstranata, zbog čega je angažovano na desetine hiljada policajaca, a postavljene su i barijere u dužini od više kilometara.

Očekuje se da će se povodom inauguracije u centru Vašingtona oko Kapitola okupiti 900.000 ljudi.

S druge strane, očekuju se i protesti i to ne samo u Vašingtonu, već i Čikagu i Los Anđelesu, pa čak i u udaljenim zemljama - u Sidneju u Australiji. Oko 30 grupa su već dobile odobrenje za održavanje protesta danas i sutra, a organizatori očekuju dolazak oko 270.000 ljudi.

Evo detalja sa sinoćnjeg protesta, na kom su učestvovale holivudske zvezde Robert de NIro, Alek Boldvin i Šer:

Najviše ljudi će najverovatnije privući protest "Marš žena" u subotu, po nekim procenama oko 200.000. Američka tajna služba, vašingtonska policija i druge agencije nameravaju da angažuju oko 28.000 policajaca, navodi britanska agencija.

Vašington će danas biti najveća pozornica američke političke scene i podseća da su prošlog vikenda pripadnici vojske imali generalnu probu u okviru pripreme za veliki dan, piše Glas Amerike. Međutim iza scene, proteklih nekoliko mesec, radilo se mnogo više na obezbeđenju simbola američke demokratije, mirnog prenosa vlasti. Počelo je sa pripremama za obezbeđenje odlazećeg i novoizabranog predsednika.

"Tajna služba je odgovorna za bezbednost tokom inauguracije u saradnji sa pripadnicima službe bezbednosti i vojske", naveo je Brajan Ebart iz američke tajne službe. "To je veliki događaj. Postoji mnogo resursa. Ima mnogo ljudi, ali mi imamo prave ljude, imamo ih doboljno, imamo resurse i imamo dobar plan", ističe Ebert.

Pripadnici snaga bezbednosti zaduženi su za sigurnost predsedničke povorke tokom održavanja parade. Pripadnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost će biti tu da štite posetioce, ponekad da ih štite jedne od drugih, pogotovu sada, kada se očekuju demonstracije protiv Trampa.

Inauguracija ima nalog na Tviteru, a lokalna vlada je na svojoj internet stranici objavila spisak ulica i radnji koje će biti zatvorene, kao i alternativne rute za prevoz do odredišta. Veliki delovi Vašingtona, sa barikadama i visokim žičanim ogradama dočaravaju neku vrstu opsadnog stanje koje će u prestonici vladati tokom dana inauguracije, dodaje Glas Amerike.

BONUS VIDEO:

Trump biografija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...