INAUGURACIJA! TRAMP PREUZEO DUŽNOST I PORUČIO Amerika do danas nije imala šta da slavi, ali sad ima!
Foto: Printscreen Youtube

45. predsednik Sjedinjenih Država

INAUGURACIJA! TRAMP PREUZEO DUŽNOST I PORUČIO Amerika do danas nije imala šta da slavi, ali sad ima!

Planeta -

Donald Tramp danas je inaugurisan i postao je 45. predsednik SAD, a nakon inauguracije obećao je novu stranicu u američkoj istoriji.

20:40 - Tramp objavio prvi tvit na zvaničnom tviter-nalogu predsednika Amerike

20:00 - Hilari Klinton i njen muž Bil čestitali su imenovanje za predsednika Donaldu Trampu.

19:40 - Obama održao oproštajni govor u bazi Endrjuz.

19:15 - Tramp počeo da potpisuje prve ukaze. Jedan od prvih da Džejms Matis, poznat i kao Besni pas, postaje šef Pentagona.

19:00 - Baraka Obamu odvezao helikopter u avio-bazu Endrjuz, gde će održati oproštajni govor pred prijateljima, pomoćnicima i saradnicima Bele kuće.

18:45 - Bela kuća saopštila da će administracija Trampa podržati vojne operacije protiv Islamske države, okončati "antipolicijsku atmosferu" u zemlji i iz SAD deportuje migrante sa kriminalnom prošlošću.

Oni su naglasili da će SAD ponovo razmotriti sporazum o severnoameričkoj zoni slobodne trgovine i ne isključuju mogućnost izlaska iz tog sporazuma

18.41 - Nakon polaganja zakletve Tramp je sproveo Obamu kroz Kapitol a kamera je uhvatila delić njihovog razgovora gde mu Obama kaže da će uvek biti tu ako zatreba.

18.25 - Vučić čestitao Trampu

Kako se navodi, Vučić se nada da će Srbija i SAD nastaviti da jačaju odnose kao i da je Srbija spremna da bude pouzdan i odgovoran partner. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

18:05 - Nakon inauguracije novi predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će građani SAD sada imati šta da slave, jer do sada nisu imali.

"Obični građani širom Amerike nisu imali šta da slave, ali sve će se to promeniti upravo sada, od momenta ove ceremonije. To je momenat vaše pobede, ona pripada vama! Današnja ceremonija je posebno značajna, jer ne predajemo vlast jedne administracije drugoj, nego predajemo vlast Vašingtona narodu!"

18:00 - Donald Tramp položio je zakletvu i postao 45. predsednik SAD: "Zaklinjem se da ću obavljati dužnost predsednika SAD i dati sve svoje mogućnosti da branim Ustav SAD. Tako mi Bog pomogao!"

17:56 - Potpredsednik Majk Pens polaže zakletvu

Majk Pens, Foto Printscreen Youtube
Majk Pens, Foto Printscreen Youtube

17:10 - Donald Tramp stigao je u Kapitol

17. 18 - Aleksandra Rubeštajn, novinar sajta RT ("Raša tudej") uhapšen je u Vašingtonu tokom izveštavanja o inauguraciji.

17:08 - Hilari Klinton objasnila je na Tviteru zbog čega je došla na inauguraciju Donalda Trampa: "Došla sam da izrazim počast našoj demokratiji i vrednostima. Nikada neću prestati da verujem u našu zemlju i njenu budućnost"

17:00 - Odlazeći predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel dobili su od osoblja Bele kuće na poklon dve zastave SAD.

16:50 - Donald Tramp krenuo je sa suprugom Melanijom, po završetku prijema u Beloj kući ka Kapitol hilu gde će biti održana svečanost njegove predsedničke inauguracije. Prijemu u Beloj kući prisustvovali su i novi potpredsednik SAD Majk Pens sa suprugom, kao i njegov prethodnik Džozef Bajden, takođe sa suprugom, a nakon prijema su se svi uputili ka Kapitol hilu.

16:35 - Demonstranti koji žele da spreče inauguraciju napali policiju, koja je morala da odgovori suzavcem.

16:30 - Obama poslao oproštajnu poruku građanima SAD. Šta je rekao možete pogledati ovde.

16:20 - Hilari Klinton ušla u Kapitol u pratnji Bila

16:15 - Ruski predsednik Vladimir Putin neće pratiti Trampovu inauguraciju zbog dužine trajanja ceremonije.

16:10 - Netanjahu prvi čestitao novom američkom predsedniku.

16:05 - Džordž Buš sa suprugom viđen je u blizini Kapitola kako se rukuje sa obezbeđenjem.

15:45 - Donald Tramp ušao je u Belu kuću gde ga je sačekao Obama sa porodicom.

15:40 - Nekadašnji predsednik Džordž Buš došao je sa suprugom Lorom kako bi prisustvovao inauguraciji Donalda Trampa.

15:15 - Barak Obama napustio je Ovalni kabinet poslednji put kao predsednik a očekuje se da će ostaviti pismo za Trampa.

14:58 - Tramp i Melanija ušli su u crkvu čime je praktično započela inauguracija.

Vašington je praktično pretvoren u tvrđavu u očekivanju 270.000 demonstranata, zbog čega je angažovano na desetine hiljada policajaca, a postavljene su i barijere u dužini od više kilometara.

13:50 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je pogrešno smatrati novog američkog predsednika Donalda Trampa "ruskim čovekom".

"Nije on naš čovek, on je američki čovek. On je predsednik Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Peskov za televizijski program Vesti, koji će biti emitovan u subotu, ali čiji je deo emitovan danas na televiziji Rosija 1, prenosi Tass.

13:42 - Novi američki predsednik Donald Tramp će odmah nakon današnje inauguracije početi da koristi svoja izvršna ovlašćenja, pri čemu ima pripremljenih više od 200 odluka.

"On je predan tome da ne samo prvog dana nego i drugog i trećeg donese stvarne promene što ćete videti u predstojećim danima i nedeljama", rekao je u četvrtak novinarima Trampov portparol Šon Spajser, dodavši da se Trampove aktivnosti očekuju u petak, tokom vikenda i početkom iduće nedelje. Glavne teme Trampovog programa su obuzdavanje imigracije i otvaranje novih radnih mesta, rekao je Spajser.

13:30 - "Danas sve počinje! Vidimo se u 11:00 na inauguraciji. POKRET SE NASTAVLJA - RAD POČINJE!", prvo je što je novi predsednik SAD Donald Tramp danas objavio na Tiveru.

13:11 - Ovako je planula ljubav između Donalda i Melanije.

13:00 - Evo kako korisnici Tvitera čekaju Trampovu inauguraciju:

12:25 - Pisma koja su bivši predsednici SAD Bil Klinton i Džordž V. Buš uputili svojim naslednicima prvi put su objavljena u javnosti. U pismima koje je prve objavio ABC mogu se naći reči podrške. "Biće teških trenutaka. Kritikovaće te. Tvoji 'prijatelji' će te razočarati", napisao je Buš svom nasledniku Baraku Obami 20. januara 2009.

12:00 - Francuski ministar finansija Mišel Sapen upozorio je danas dolazećeg američkog predsednika Donalda Trampa da ne preduzima jednostrane akcije radi deregulacije američkog finansijskog sektora, istovremeno naglašavajući potrebu za međunarodnom saradnjom.

11:48 - Trampova vina neće se služiti na svečanom ručku za predsedničku inauguraciju danas u Vašingtonu, ali je izbor jela i pića koji je objavljen na inauguracionom jelovniku izazvao burne reakcije u Americi.

11:37 - Dolazak Donalda Trampa na funkciju predsednika SAD će najverovatnije izazvati veću neizvesnost za Evropsku uniju od odluke Britanije da izađe iz tog bloka, ocenio je danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

"Bregzit je uveo neizvesnost. Smatram da promena administracije u SAD uvodi još veću neizvesnost za EU", rekao je Hamond na jednom od panela u Davosu.

11:30 - Tramp će prvo posetiti jednu od lokalnih crkvi i prisustvovati molitvi, a posle toga ide na tradicionalnu kafu kod Baraka Obame. Potom će iz Bele kuće zajedno krenuti put Kapitol hila.

11:27 - Stotine demonstranata napalo je sinoć u Vašingtonu simpatizere novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa noć uoči njegove inauguracije. Demonstranti su se okupili ispred Nacionalnog Pres Kluba, gde se održavao bal Trampovih pristalica, pod nazivom "DeploraBall".

11:13 - Glas Amerike podseća da je neobičan put Donalda Trampa do Bele kuće počeo senzacionalnim ulaskom u trku u njegovom njujorškom hotelu prošlog juna, kada je objavio da je zainteresovan za predsedničku poziciju.

"Zvanično se kandidujem za predsednika SAD i učinićemo ovu zemlju ponovo velikom", rekao je tada predsednički kandidat republikanaca.

Foto: AP
Foto: AP

11:10 - Očekuje se da će se povodom inauguracije u centru Vašingtona oko Kapitola okupiti 900.000 ljudi.S druge strane, očekuju se i protesti i to ne samo u Vašingtonu, već i Čikagu i Los Anđelesu, pa čak i u udaljenim zemljama - u Sidneju u Australiji. Oko 30 grupa su već dobile odobrenje za održavanje protesta danas i sutra, a organizatori očekuju dolazak oko 270.000 ljudi.

11:05 - Televizija Si-En-En je prikazala reportažu o tom ko nasleđuje predsednička ovlašćenja u slučaju ubistva Donalda Trampa za vreme inauguracije. Reporter Brajan Tod razmotrio je scenario atentata ne samo na izabranog predsednika, već i na potpredsednika i vodeća lica Kongresa.

11.00 - Dan uoči današnje inauguracije, SAD je izručen ozloglašeni meksički narko-bos Hoakin El Čapo .Pozivajući se na izvor iz meksičke vlade Rojters prenosi da je El Čapo upućen u Njujork.

NE PROPUSTITE...

BONUIS VIDEO:

10 RAZLOGA ZA SUSRET PUTINA I TRAMPA U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track