(VIDEO) OVO SU NOVI ČUVARI RUSKOG NEBA: Sistem S-500 uništavaće sve što leti
Foto: Printscreen Youtube

Nema šale

(VIDEO) OVO SU NOVI ČUVARI RUSKOG NEBA: Sistem S-500 uništavaće sve što leti

Planeta -

Rusija je u procesu stvaranja integrisanog nacionalnog sistema protivvazdušne odbrane, za koji se očekuje da će postati potpuno operativan kada najnoviji raketni sistem zemlja-vazduh S-500 „Prometej“ uđe u službu, izjavio je general-major Andrej Čeburin.

Čeburin, komandant divizije za raketnu odbranu Prve protivvazdušne armije ruskih vazdušno-kosmičkih odbrambenih snaga, izjavio je za list „Crvena zvezda“ da su aktivnosti usmerene na stvaranje „integrisanog nacionalnog odbrambenog sistema 21. veka u punom jeku“.

„Ovaj sistem biće završen kada ruske oružane snage dobiju potpuno novi raketni sistem zemlja-vazduh S-500 dugog dometa i napredne radare“, objasnio je on.

Sistem S-500 je trenutno u razvoju. Ruski vojni zvaničnici nisu naveli kada će vazdušni odbrambeni sistem sledeće generacije početi da se testira.

Sistem S-500 je konstruisala kompanija „Almaz Antej“ i ima domet od 600 kilometara. Sistem može istovremeno da presretne do deset balističkih i hipersoničnih raketa koje se kreću brzinom od sedam kilometara u sekundi. „Prometej“ može da pogodi mete na nadmorskoj visini do 200 kilometara.

Sistem može da presreće avione i bespilotne letelice, kao i da uništi satelite niske orbite, svemirske uređaje za uništavanje i orbitalno oružje.

Sistem S-500 će biti velika nadogradnja na najmoderniji sistem S-400, koji je već u službi ruskih oružanih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track