IZRAELSKI MINISTAR OPLEO PO SAD I RUSIJI: Neka nam ne drže lekcije, vidite šta su uradili sa Kosovom
Foto: AP

Oštro

IZRAELSKI MINISTAR OPLEO PO SAD I RUSIJI: Neka nam ne drže lekcije, vidite šta su uradili sa Kosovom

Planeta -

Ministar obrane Izraela Avigdor Liberman oštro je kritikovao mešanje velikih sila i pokušaj mirovnih pregovora u sukobu sa Palestinom, rekavši da oni nigde nisu bili rešenje konflikta.

On je poručio da vojsku Izraela "ništa neće zaustaviti u naletu protiv neprijatelja".

"Nije važno gde će naredni konflikt izbiti, upotrebićemo svu snagu. Morate regrutovati čitavu armiju, sve rezerve. Napadnuti punom snago sve do kraja, sve dok druga strana... ne podigne belu zastavu. Mi ne stajemo usred nečega", rekao je on.

Liberman je govorio na dvodnevnoj bezbednosnoj konferenciji u Tel Avivu.

Lider partije Jizrael Bejteinu poznat je po svojoj oštroj retorici, pa je "potkačio" i SAD, Rusiju i EU jer žele da se "uguraju u ulogu mirotvorca u izraelsko-palestinskom sukobu".

On je dodao da su slični pokušaji bili neuspešni, jer nije shvaćena suština određenih konflikata odnosno "koreni i kako su se razvijali".

"Svet je veoma podbacio u pokušaja mirenja. Pogledajte Kosovo, Kipar, BiH, Irak, Avganistan i mnoge druge primere", rekao je on.

"Preterano mešanje velikih sila, naročito onih iz Evrope, vrlo je uznemirujuće. Nimalo ne doprinose rešenju, već samo komplikuju situaciju. Ko god hoće da pomogne u rešavanju našeg konflikta, neka ga prvo zaboravi", poručio je ministar odbrane, a prenosi "Times of Israel".

On je pozvao velike sile da prvo uspešno donesu mir na nekom mestu, a onda mogu da dođu u Izrael i "drže lekcije".

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja