OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Premijer Slovačke poziva građane da ne plaćaju račune jer su preskupi
Foto: Reuters

Blago njima

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Premijer Slovačke poziva građane da ne plaćaju račune jer su preskupi

Planeta -

Premijer Slovačke Robert Fico, besan što su energetska preduzeća iskoristivši začkoljicu u zakonu, poslala građanima i školama, kao i drugim ustanovama, visoke račune za struju i gas, poručio je građanima da pocepaju napumpane račune i da ih jednostavno ne plaćaju.

Šef Regulatorne energetske uprave Jozef Holjenčik je još u novembru najavio da će gas pojeftiniti za 2,6 odsto, što bi značilo da bi Slovaci u proseku uštedeli oko 20 evra godišnje, a povoljnijim cenama gasa, struje i vode pohvalio se i premijer Robert Fico.

Međutim, Slovake su računi koje su dobili u januraru ostavili bez teksta, zato što je varijabilni deo računa koji zavisi od potrošnje zaista manji, ali je energetska uprava drastično povećao stalna plaćanja za distribuciju koju plaća svaki korisnik, trošio gas i struju ili ne.

"Cena gasa je zaista manja. Ali kakvo je to pojeftinjenje kada će domaćinstva platiti 168 evra više nego prošle godine", jedan je od tipičnih komentara u slovačkim medijima i reakcija na činjenicu da je gas pojeftinio za 2,6 odsto, ali su stalna plaćanja poskupela i za 100 odsto.

"Pocepajte račune i ne plaćajte", poručio je Slovacima premijer Robert Fico pošto je izbio skandal sa jeftinijim gasom i strujom koji su za Slovake u stvari poskupeli za stotine, nekad i hiljade evra godišnje.

Regulatorna energetska uprava će pod pritiskom javnosti i posle sastanka sa Vladom smanjiti fiksna plaćanja tako da Slovaci ne plaćaju gas i struju više nego prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track