POLJSKA I LITVANIJA ODUVALE CIA: Vaše tajne zatvore nećete graditi na našoj zemlji
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Odlučile

POLJSKA I LITVANIJA ODUVALE CIA: Vaše tajne zatvore nećete graditi na našoj zemlji

Planeta -

Poljska i Litvanija saopštile su danas da Amerikancima neće dozvoliti da grade tajne zatvore na njihovim teritorijama, ukoliko predsednik SAD oživi stari program CIA koji je omogućavao držanje i ispitivanje zatvorenika u inostranstvu, javlja Rojters.

I Litvanija i Poljska su bliski saveznici SAD i nekada su dozvoljavale prisustvo tajnih zatvora na svojoj teritoriji koji su korišćeni za vreme rata protiv terorizma nakon 11. septembra 2001. godine, pod predsednikom Dzordzom Bušom.

Zvaničnici SAD su rekli da postoji šansa da će Tramp narediti reviziju programa, usled koje bi on mogao biti obnovljen. Slični zatvori nalazili su se u Rumuniji, Tajlandu i Avganistanu.

Na pitanje da li bi njena vlada pristala da ponovo dozvoli prisustvo zatvora na svojoj teriroriji, premijerka Poljske Beata Šidlo je rekla: "Nema predloga i nemamo prostora za zatvore".

Ministar spoljnih poslova Litvanija Linas Linkevicius, izjavio je za Rojters da je njegova država spremna za saradnju sa SAD oko svih strateških problema, ali da ljudska prava moraju biti poštovana.

"Mučenje ljudi nije moguće po međunarodnom pravu, ne samo na pravnom polju, već i moralnom", rekao je u intervjuu.

"Ne verujem da bilo koja civilizovana država trebalo da koristi ovakve metode. To nije samo moj lični stav, već i stav moje države", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track