MEJOVA BRANILA NATO PRED KONGRESMENIMA SAD: Za Putina rekla da s njim treba biti oprezan
Foto: Ap 20 Jul 2016

O svemu pomalo

MEJOVA BRANILA NATO PRED KONGRESMENIMA SAD: Za Putina rekla da s njim treba biti oprezan

Planeta -

Britanska premijerka Terza Mej danas je, u obraćanju američkim republikanskim kongresmenima, stala u odbranu međunarodnih organizacija, kao što je NATO, javlja AFP.

"Neke od ovih organizacija treba reformisati i obnoviti da bi bile bitne za naše potrebe Treba da budemo ponosni na ulogu koju su imale naše dve nacije u stvaranju ovih organizacija i donošenju mira i prosperiteta milijardama ljudi", rekla je ona na republikanskom skupu u Filadelfiji.

Tereza Mej je prva strana zvaničnica koja se sastala sa novim američkim predsednikom Donaldom Trampom otkad je on 20. januara položio zakletvu.

Ona je dodala da američki saveznici moraju odigrati svoju ulogu u globalnoj bezbednosti, što je reagovanje na ranija Trampova upozorenja saveznicima iz NATO-a.

"Suverene zemlje ne mogu preneti svoju bezbednost i prosperitet na Ameriku. I ne treba da podrivaju saveze koji nas čine snažnim time što neće nastupiti i odigrati svoju ulogu", rekla je britanska premijerka.

Ona je, takođe, poručila kongresmenima da treba da se angažuju sa Rusijom, ali da budu oprezni.

"Što se tiče Rusije, mudro je se osvrnuti na primer predsednika Ronalda Regan, koji se vodio geslom 'veruj, ali proveri' u odnosima sa tadašnjim predsednikom Rusije Mihailom Gorbačovim", rekla je britanska premijerka.

Prema njenom mišljenju, u odnosima sa sadašnjim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom treba se voditi geslom "angažuj se, ali budi oprezan".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track