POLJSKA TRAŽI OD NATO TRAJNO POJAČANJE KA RUSIJI Hoće da vojska na njihovoj teritoriji ostane zauvek
Foto: Ap 22 Jun 2016

Poruka

POLJSKA TRAŽI OD NATO TRAJNO POJAČANJE KA RUSIJI Hoće da vojska na njihovoj teritoriji ostane zauvek

Planeta -

Poljska je zatražila od NATO da borbeni bataljoni od po 1.000 vojnika koje šalje u Poljsku i baltičke zemlje postanu trajno pojačanje istočnog krila prema Rusiji i očekuje pozitivan odgovor, izjavio je šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh, a preneli poljski mediji.

"Mi smo zainteresovani da to prisustvo održimo dugoročno. U ovom trenutku, rok je dve-tri godine. Želimo da NATO donese sistemsku odluku i da to bude trajno", rekao je Soloh poljskim novinarima u Briselu posle dvodnevnih razgovora u sedištu NATO.

Na severoistoku Poljske će na proleće, u skladu sa odlukama donetim na samitu NATO u Varšavi u julu prošle godine, biti razmešten multinacionalni bataljon NATO od 1.300 američkih, britanskih, rumunskih i hrvatskih vojnika pod američkom komandom, a slične bataljone pod komandom drugih savezničkih zemalja dobiće i Litvanija, Letonija i Estonija.

SAD su odvojeno, odlukom bivšeg predsednika Baraka Obame o jačanju američkog vojnog prisustva u Evropi kao reakcijom na rusku aneksiju Krima, u januaru razmestile oklopnu brigadu od 3.500 vojnika u baze na zapadu Poljske, s tim da će glavnina brigade odlaziti na razne manevre i vojne vežbe na istočnom krilu NATO.

"Nema odugovlačenja u slanju pojačanja. Amerikanci takođe ispunjavaju preuzete obaveze. SAD imaju novog predsednika, sigurno će biti izmena u politici bezbednosti. Ali verujemo da to neće biti promene koje bi mogle da povuku unazad proces (pojačanja prisustva NATO na granicama prema Rusiji) započet na samitu u Varšavi", rekao je Soloh.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track