Najnovije vesti

ŠULC SKIDA MEKRELOVU NA 5 NAČINA: Kancelarka na teškim mukama
Foto: AP

Glavni konkurenti

ŠULC SKIDA MEKRELOVU NA 5 NAČINA: Kancelarka na teškim mukama

Planeta
00:00h

Bivši predsednik Evropskog parlament Martin Šulc, glavni konkurent Angele Merkel na narednim izborima u Nemačkoj, može je „skinuti s trona na pet načina“, piše „Politiko“.

Kao prvo, Šulc može napraviti predizbornu kampanju Socijaldemokratske partije Nemačke, koju on predstavlja agresivnijom. Ako je suditi po anketama javnog mnjenja, u poslednje četiri godine ona je imala dosta problema, bez obzira na uspehe na pregovorima vladajuće koalicije u 2013. godine.

Što se tiče unutrašnjeg stanja partije, socijaldemokrate daju prednost upravo Šulcu, a ne Zigmaru Gabrijelu, kojeg su mnogi smatrali pre dolaska na funkciju ministra inostranih poslova zemlje glavnim konkurentom Merkelove na narednim izborima, navodi se u članku.

Drugo, Šulc bi mogao da objedini levo krilo, formirajući koaliciju zajedno sa partijom Zelenih i Levom partijom. To će povećati šanse  Socijaldemokratske partije Nemačke protiv konzervativaca. Ipak, takav plan će uspeti samo ako partiji Alternativa za Nemačku ne pripadne previše mesta u parlamentu.

Kako do toga ne bi došlo, on mora uraditi sve da skrene pažnju birača sa njene liderke Frauke Petri, piše autor.Treće, Šulc je tokom izborne kampanje trebalo da izbegava migraciono pitanje: birači njegove partije, kao i čitava Evropa, deli se na one koji su protiv izbeglica i na ljude koji su spremni da „razapnu“ protivnike migracione politike Angele Merkel.

U tim situacijama, kada se to pitanje ne bude moglo izbeći, on samo treba podsetiti na „evropsko rešenje“ tog pitanja koje se navodno oslikava u životu, navodi izdanje.

Četvrto, Šulc se može obratiti Nemcima koji predstavljaju radnički i srednji sloj i skrenuti ih sa populizma antimigracione Alternative za Nemačku. Bivši šef Evropskog parlamenta je poslednjih meseci davao na znanje da će njegova izborna strategija biti usredsređena na brige običnih ljudi.

Na kraju, Šulc jednostavno može iskoristiti svoje jake strane: između ostalog, status samog uticajnog Nemca u Briselu. Čak i ako njegova partija osuđena na to da da i narednih četiri godine bude mlađi partner konzervativaca Merkelove, njegov posao u aparatu EU dobro pokazuje kakve uspehe može postići u okviru „velike koalicije“, naglasio je „Politiko“.

Parlamentarni izbori u Nemačkoj će se održati 24. septembra 2017. godine.

(Sputnik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...