OLAND NAREĐUJE TRAMPU: Treba da produžiš sankcije Rusiji i evo ti lista...
Foto: Reuters 9 Jul 2016

Lobiranje

OLAND NAREĐUJE TRAMPU: Treba da produžiš sankcije Rusiji i evo ti lista...

Planeta -

Francuski predsednik Fransoa Oland je u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Donaldom Trampom novom šefu Bele kuće poručio da sankcije Rusiji mogu da budu uklonjene tek kada budu primenjeni sporazumi iz Minska o ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters.

U saopštenju iz Jelisejske palate navodi se da je Oland Trampu sinoć kazao da "ne može biti održivog niti kredibilnog rešenja u Siriji bez UN", kao i da je NATO "neophodan". Predsednik Francuske je američkom kolegi poručio i da "EU treba da bude ojačana u svim sferama uključujući odbranu".

Navedeno je da je Oland Trampu naglasio i "važnost Pariskog sporazuma o klimatskim promenama" i upozorio ga na "oprez" u vezi s Iranom, uz poruku da nuklearni sporazum sa tom zemljom "treba poštovati".

AFP prenosi da je Jelisejska palata objavila i da je Oland od Trampa zatražio da "poštuje princip prihvatanja izbeglica", posle izvršne uredbe koju je Tramp juče potpisao i kojom zabranjuje izdavanje viza u naredna tri meseca državljanima šest zemalja - Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme.

Oland je Trampu naglasio i "ekonomske i političke posledice protekcionističkog pristupa" koji je novi predsednik SAD najavio i počeo da zauzima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track