ZA DLAKU IZBEGUT SUKOB: Napeto suočavanje ratnih brodova u Egejskom moru
Foto: Profimedia

Za malo

ZA DLAKU IZBEGUT SUKOB: Napeto suočavanje ratnih brodova u Egejskom moru

Planeta -

Grčki i turski ratni brodovi danas su imali kratko, ali napeto suočavanje u blizini grupe grčkih ostrvaca u Egejskom moru oko kojih se dve zemlje spore, što se poklopilo sa novim napetostima u odnosima između Atine i Ankare.

Ministarstvo odbrane Grčke je objavilo da je turska raketna topovnjača "zajedno sa dva čamca specijalnih snaga" ušla u grčke teritorijalne vode u blizini grupe ostrvaca pod nazivom Imija, prenosi AFP.

Agencija navodi da se ova ostrvca nalaze uz tursku obalu, da Ankara polaže prava na njih i da su oko ovog stenja dve države već dugo spore.

"Plovila grčke Obalske straže i topovnjača mornarice pratili su grupu turskih plovila, obavestivši ih o narušavanju, a Turci su napustili područje nakon oko sedam minuta", navelo je grčko ministarstvo.

U Turskoj su lokalni mediji prvobitno izvestili da je turski ratni brod, na kojem se nalazio načelnik Generalštaba turske vojske Huluši Akar, blokirala Grčka onemogućivši mu da priđe ostrvcima.

Privatna agencija Dogan javila je da je bilo napeto pola sata, pre nego što se turski brod vratio na tursko poluostrvo Bodrum.

Međutim, turske oružane snage, kako je prenela državna agencija Anadolija, negirale su da je brod blokiran i saopštile da je mali brod grčke obalske straže posmatrao to plovilo izdaleka.

U saopštenju se dodaje da je general Akar sa broda kontrolisao turske brodove u Egejskom moru.Ostrvca Imija, koja Turci nazivaju Kardak, nalaze se samo sedam kilometara od Bodruma.

Spor zbog suvereniteta nad tim ostrvcima izbio je u januaru 1996, a današnji incident se dogodio u jeku novih tenzija između dve zemlje, nakon što je grčki Vrhovni sud u četvrtak blokirao izručenje osam turskih vojnih oficira koji su prebegli u Grčku posle neuspelog puča u Turskoj 15. jula 2016.

Turska je tu odluku kritikovala kao političku i zapretila odbacivanjem sporazuma o readmisiji u skladu sa kojim Turska prihvata migrante koji ilegalno uđu na teritoriju Grčke, podseća francuska agencija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track