Ubije se jedan američki vojnik dnevno

Avganistan

Ubije se jedan američki vojnik dnevno

Planeta -
Razlozi učestalosti samoubistava su borbe, posttraumatski stres, zloupotreba prepisanih lekova i lični finansijski problemi

VAŠINGTON - Među američkim vojnicima u Avganistanu ove godine ima sve više samoubistava, u proseku skoro jedno dnevno, što je najviše za 10 godina rata.

U prvih 155 dana ove godine 154 vojnika izvršilo je samoubistvo, što je za 50 odsto više od broja američkih vojnika poginulih u borbi u Avganistanu, prema podacima Pentagona.

Veći broj samoubistava odražava stanje u vojsci opterećenoj ratnim zahtevima u Iraku i Avganistanu koji su veći nego što se procenjivalo pre 10 godina. Vojska se sve više suočava i s problemima seksualnih napada, zloupotrebe alkohola, nasilja i drugih vidova nedoličnog ponašanja.

Broj samoubistava se nije mnogo menjao 2010. i 2011. godine, pa je ovogodišnji veliki porast iznenadio neke zvaničnike.Razlozi učestalosti samoubistava su, prema nekim objašnjenjima, borbe, posttraumatski stres, zloupotreba prepisanih lekova i lični finansijski problemi.

Do 3. juna 154 vojnika je izvršilo samoubistvo, 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada se na taj čin odlučilo 130 vojnika, i 16 odsto više nego 2009. kada je za celu godinu do sada izvršeno najviše samoubistava. Pentagon je procenjivao, na osnovu analize podataka od 2001. do 2011. godine, da će u 2012. biti 136 samoubistava.

Broj samoubistava raste uprkos ohrabrivanju vojnika da potraže pomoć ako imaju psihičke probleme, ali mnogi u vojsci traženje pomoći vide kao znak slabosti i potencijalnu pretnju napredovanju.

Direktorka nedavno osnovane kancelarije za Prevenciju samoubistava u Pentagonu Džeki Gerik izjavila je da je broj samoubistava zabrinjavajući, jer se broj samoubistava povećao u trenutku kada se očekivalo da će se smanjiti.

Vojne službe su u cilju smanjenja broja samoubistava otvorili poverljive telefonske linije za pomoć, poslali više specijalista za mentalno zdravlje na ratišta, uveli obuku za suočavanje sa stresom, više uložili u istraživanja o rizicima i preduzeli druge mere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track