PUTIN IM PORUČIO DA SE NE IGRAJU VATROM: Litvanci hoće da uzme Rusiji Kalinjingradsku oblast!
Foto: Reuters (7.9.2016)

Mali hladni rat

PUTIN IM PORUČIO DA SE NE IGRAJU VATROM: Litvanci hoće da uzme Rusiji Kalinjingradsku oblast!

Planeta -

Poslanik litvanskog parlamenta Linas Balsis predložio je da se od Rusije oduzme Kalinjingradska oblast, prenosi litvanski portal „Baltnjuz“

Litvanski poslanik je izjavio da je „vreme Kalinjingrada završeno“. On je naveo da Kalinjingradska oblast nije data Rusiji zauvek.

„Bilo je rečeno: predajemo je pod administraciju SSSR-a sve dok u Evropi ne bude potpisan konačni dogovor“,rekao je Linas Balsis.

Prema njegovim rečima, vraćanjem teritorije treba da se bave Litvanija ili EU, ili Vilnjus ili Brisel.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da diskusije o revidiranju rezultata Drugog svetskog rata mogu da otvore „Pandorinu kutiju“.

Kalinjingradska oblast deo je Ruske Federacije od 1945. godine i u toj oblasti nalaze se značajni ruski vojni potencijali. Ruska eksklava Kalinjingrad predstavlja pravu anomaliju, kako u političkom tako i u geografskom smislu. Odvojen od Rusije i pozicioniran na Baltičkom moru, ovaj region je u potpunosti okružen državama koje su članice NATO pakta. Prve komšije su Poljska i Litvanija, a da ne pričamo o tome što je bliži Berlinu i Pragu nego Sankt Peterburgu i Moskvi.

Sve do 1945. godine, Kalinjingrad je bio poznat pod imenom Kenigsberg, kao prestonica nekadašnje Istočne Pruske. Nakon pobede saveznika u 2. svetskom ratu, dobija ime po Mihailu Ivanoviču Kalinjinu, jednog od čelnih ljudi SSSR-a.Njegov spomenik još uvek ponosno stoji u centru grada, a pored se nalazi i bista Vladimira Iliča Lenjina.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track