RADIKALNI LEVIČAR I PREMIJER

(KURIR TV) Gost Beograda Aleksis Cipras je GRČKA VERZIJA ROBINA HUDA

Planeta -

Zakleti ateista, koji ne nosi kravate, ovih dana obeležava dve godine od dolaska na vlast.

Iako je već dve godine na mestu premijera Grčke, Aleksis Cipras (42), koji u utorak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, važi za jednog od najneiskusnijih lidera u Evropskoj uniji. Na čelo zemlje došao je u januaru 2015. na krilima velike ekonomske krize koja je Grčku pogodila svom snagom. U Sirizi, koaliciji radiklanih levičarskih partija, koja je osnovana tek 2000. godine, osiromašeni Grci su videli slamku spasa od bezduših kreditora sa zapada. Nasmejani i mladoliki Ciras jedan je od glavih razloga zbog čega su Grci posle decenija izborne klackalice okrenuli leđa Novoj demokratiji i Pasoku.

"Ako me niste videli do sada da nosim kravatu, sumnjam da ćete i od sada", poručio je Cipras posle izborne pobede najavivši da se neće menjati.

Na funkciji je i danas. Kriza je obuzdana i krediti se otplaćuju. Cvetlo na kraju tunela se nazire. Cipras je usavršio engleski jezik i u jeku krize sa Zapadom raskinuo sa isuviše radikalnim levičarom Janisom Varufakisom, koji mu je bio ministar finansija.

Javnost u Grčkoj je za njega prvi put čula davne 1990. godine, kad je 17-godišnji Cipras tokom jednog školskog protesta imao zapažen istup televiziji:- Želimo da imamo pravo da sami odlučimo da li ćemo da idemo na čas.Cipas je kao mladić bio lider komunističke omladine, završio je tehnički fakultet u Atini. Između 1999. i 2003. godine, bio je aktivan u organizovanju protesta protiv globalizacije.

Aleksis Cipras, foto AP
Aleksis Cipras, foto AP

Njegovi prijatelji i saradnici ističu da je Cipras mnogo više od novog, mladolikog lica na političkoj sceni - da je temeljan u radu i perfekcionista. Agencija Rojters je za Ciprasov uspeh okrivila njegovu odličnu strategiju u naporan rad. - Ključni stav koji Ciprasa odvaja od ostalih političara je dosledna pozicija da je rešenje krize u rukama Atine - ako se odupre rigoroznim zahtevima štednje koje je pred nju postavila EU, navodi se u analizi.Ciprasu to za sada polazi za rukom.

Kao radikalni levičar odupro se izazovu pravljenja skandala i položio je ispit iz političke zrelosti na sastancima sa Vladimirom Putinom, Barakom Obamom, Angelom Merkel, Papom Franjom i drugim svetskim liderima. Pre dve godine zapadni mediji su ga posprdno nazivali Harijem Poterom, tvrdeći da je prevario birače obećavajući im magiju poput dečaka čarobvnjaka iz popularnih filmova. Danas je Cipras pokazao da je mnogo bliži Robinu Hudu, mitskom junaku iz Šervudske šume koji je otimao od bogatih i davao siromašnima.

Cipras je biti prvi neoženjeni grčki premijer, što je velika promena za državu sa konzervativnim društvom. Već preko 20 godina živi sa Peristerom Bacianom sa kojom ima dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari). Par svoju vezu nije nikad krunisao brakom. Kao zakleti ateista kritikovao je grčku Pravoslavnu crkvu zbog konzervativnih stavova i odbio je da se zakune nad Biblijom kada je inaugurisan za premijera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track