(VIDEO) BELA KUĆA POBUNJENIM DIPLOMATAMA: Prihvatite novu politiku ili idite!
Foto: Reuters

Radi ili idi!

(VIDEO) BELA KUĆA POBUNJENIM DIPLOMATAMA: Prihvatite novu politiku ili idite!

Planeta -

VAŠINGTON - Bela kuća odgovorila je američkim diplomatama koje su potpisale protestno pismo protiv uredbe predsednika Donalda Trampa o zabrani izdavanja viza za ulazak u SAD državljanima iz sedam muslimanskih zemalja, poručivši im da preispitaju svoj stav i prihvate program, ili da odu sa pozicije.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je dokument koji su diplomate potpisale "pun preterivanja".

"Mislim da bi oni trebalo ili da prihvate program, ili mogu da odu", zaključio je Spajser. AP je ranije danas preneo da je izvestan broj američkih diplomata pripremio memorandum u kojem kritikuje privremenu zabranu ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja, koju je Tramp nedavno potpisao.

Diplomate su u pismu Stejt departmentu navele da ta zabrana neće učiniti SAD bezbednijim, već da se ona kosi sa američkim vrednostima i da će raspiriti antiamerička osećanja širom sveta. Takođe, navode da ta zabrana neće dovesti do smanjenja terorističkih napada u SAD već, umesto toga, "do smanjenja međunarodne dobre volje prema Amerikancima".

Neimenovani američki zvaničnici su rekli da je nekoliko stotina diplomata potpisalo memorandum i da će on biti zvanično dostavljen kasnije danas. Ovakvom vrstom prepiske američke diplomate interno izražavaju neslaganje u vezi sa politikom SAD, objašnjava američka agencija. Neimenovani američki zvaničnik rekao je Rojtersu da su ambasade SAD u drugim zemljama obavestile Stejt department o gnevu i uznemirenosti zbog sporne Trampove izvršne uredbe.

BONUS VIDEO:

UKRATKO SA RATKOM FEMIĆEM U 5 DO 5: Jorgovankini otirači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track