POBUNA U HOLIVUDU: Zvezde objavile rat Trampu
Foto: Fonet/AP

Ujedinio ih predsednik

POBUNA U HOLIVUDU: Zvezde objavile rat Trampu

Planeta -

Retko koji predsednik Amerike je podigao toliku prašinu u Holivudu kao Donald Tramp, republikanski milijarder, koji se 20. januara uselio u Belu kuću.

Još tokom predizborne kampanje bilo je jasno da Holivud za Trampa neće biti domaći teren, jer su velike zvezde od reda podršku javno davale Hilari Klinton, kandidatu Demokratske stranke. Iako je hiulari u ukupnom zbiru Trampa počistila sa oko tri miliona više osvojenih glasova, elektorski sistem je omogućio Tramupu da se useli u najpoznatiju kuću na svetu i postane 45. predsednik Amerike. I umesto da holivudske zvezde prihvate realnost i strpe se četiri godine do novih izbora, glumci poput Meril Stip, Aleka Boldvina i mnogih drugih i dalje pozivaju na proteste protiv Donalda Trampa, često ne prezajući i od poziva za nasilnu promenu vlasti. Kurir vas podseća na to koji su Trampovi najveći neprijatelji u industriji zabave.

Alek Boldvin kao Donald Tramp, Foto: Printscreen Youtube
Alek Boldvin kao Donald Tramp, Foto: Printscreen Youtube

Alek Boldvin, zvezda filmova "Pearl Harbor", "Married to the Mob" i "Glengarry Glen Ross", koji u emisiji "Saturday Night Live" na TV stanici "NBC" emitira Donalda Trampa svakog vikenda zabavlja milione gledalaca otkačenim skečevima. "Ja u njemu vidim čoveka koji pravi pauzu ne bi li iskopao precizniju i bolju reč da je upotrebi i nikad je ne pronađe. Kod njega je uvek ista retorika, iznova i iznova", rekao je Boldvin o Trampu.Sam Tramp je na Tviteru napisao da Boldvinove imitacije "ne mogu biti gore".

Mila Kunis i Ešton Kučer, Foto: Fonet/AP
Mila Kunis i Ešton Kučer, Foto: Fonet/AP

Na nedavnoj dodeli SAG nagrada gde se okupio krem Holivuda Trampova odluka o zabrani ulaska za izbeglice bila je glavna tema. Glumci na bini su se prosto utrkivali ko će više iskritikovati Trampa. Jedan od najžešćih bio je Ešton Kučer.

"Moja supruga Mila Kunis došla je u Ameriku kao izbeglica za vreme hladnog rata krv mi sad ključa. Mi nikada nismo bili nacija koja se plaši, saosećanje je duboko ukorenjeno a različitosti su osnova naše održivosti, rekao je Kučer.

Simon Helberg sa suprugom, Foto: Reuters
Simon Helberg sa suprugom, Foto: Reuters

Na crvenom tepihu je tekođe bilo negodovanja zbog Trampa. Glumac Simon Helberg, zvezda serije "Štreberi", sa suprugom Jocelin Towne je nosio transparent na kome je pisalo "Izbeglice dobrodošle". Njegova supruga je imala belu haljinu bez ramena na na gornjem delu grudi je ispisala poruku "Pustite ih unutra". Par je jasno stavio do znanja šta misli o prvim potezima 45. predsednika SAD.

Hju Lori, Foto: Reuters
Hju Lori, Foto: Reuters

Na nedavnoj 74. dodeli Zlatnog globusa čuveni britanski blumac Hju Lori, dobitnik nagrade za najbolju sporednu mušku ulogu u mini-seriji/TV filmu (The Night Manager) osvrnuo se na novoizabranog predsednika rekavši da je ovo verovatno poslednja dodela "Zlatnog globusa"."Ne bih da mračim, ali nagradu dodeljuje udruženje u čijem nazivu su reči strani, novinari i Holivud. A rekao bih da je čak i reč udruženje sumnjiva za neke republikance", rekao je Lori.

Majkl Mur, Foto: AP
Majkl Mur, Foto: AP

I čuveni reditelj dokumentaraca Majkl Mur je veliki Trampov protivnik. Reditelj filmova "Farenhajt", "Kapitalizam: Ljubavna priča", zagovarao je da Tramp ne bude izabran za predsednka čak i posle pobede na izborima. On je pozvao elektore da ne glesaju za njega/- Tramp na vlada mandatom. Mi smo većina. Ne odustajte. Ja neću. Neće izdržati četiri godine", rekao je Majkl Mur, koji veruje da Tramp neće uspeti da izgura pun mandat u Beloj kući.

Meril Strip, Foto: Profimedia
Meril Strip, Foto: Profimedia

Među glumicama najveći Trampov protivnik je trostruka oskarovka Meril Strip. Ona je na bini osudila Trampa jer je imitirao Serdža Kovaleskog, novinara "Njujoirk tajmsa" koji pati od artrogripoze. Ona je pozvala kolege glumce da odole činjenici da takvo "nepoštovanje poziva na nepoštovanje" već da svoju umetnost iskoriste da promovišu empatiju, "da nastane živote ljudi koji su drugačiji od nas i pokažu kako to izgleda". Stripova je apelovala na medije da se ponašaju odgovorno i ukazuju na zloupotrebu vlasti i pozvala sve prisutne da podrže Komitet za zaštitu novinara. Tramp joj je odgovorio u svom stilu - Ti si gubitnička ulizica Hilari Klinton.

Ipak, definitivno najžešći trampov protivnik u Holivudu je legendarni glumac Robert de Niro. Čuveni "Razjareni bik" je u promo video snmimku pozivajući birače da glasaju za Hilari, Trampa izvređao ne birajući reči. Nazivao ga je glupanom, svinjom, nacionalnom katastrofom..."Tramp ne zna šta priča, nije ga briga, on je nacionalna katastrofa, sramota za ovu zemlju. Užasno sam ljut što je ova zemlja došla do te tačke da je ova budala sad tu gde je", rekao je De Niro.

EPK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track