SAZNANJE KOJE JE ŠOKIRALO SVET: Leh Valensa radio za tajnu policiju!
Foto: Reuters

Špijunska afera

SAZNANJE KOJE JE ŠOKIRALO SVET: Leh Valensa radio za tajnu policiju!

Planeta -

Stručnjaci sa poljskog Instituta nacionalnog pamćenja, koji se bavi tužbama za zločine iz perioda komunizma, kao i prethodne nacističke okupacije Poljske, saopštili su danas da je analiza rukopisa potvrdila da je bivši predsednik te zemlje Leh Valensa sarađivao sa tajnom policijom za vreme komunističke vlasti u toj zemlji.

Zvaničnici s tog instituta naveli su da je analiza potvrdila da je Valensa, koji se smatra herojem borbe za slobodu sindikata "Solidarnost", sarađivao sa tajnom policijom od 1970 do 1976. godine, nekoliko godina pre nego što je osnovao prodemokratski pokret Solidarnost, prenosi AP.

Kako navode, analiza dokumenata iz vremena komunizma, koje je potpisao agent "Bolek", što se veruje da je bio Valensin pseudomin, potvrdila je da je Valensa potpisao sporazume za saradnju sa tajnom policijom, pisao izveštaje o protivnicima režima i potpisivao priznanice za novac.

Poljski Institut nacionalnog pamćenja najavio je ranije da će danas predstaviti nešto za šta veruju da je dokaz da je Valensa sarađivao sa tajnom policijom za vreme komunističke vlasti u toj zemlji.

Bivši predsednik Poljske (73), koji je dobio i Nobelovu nagradu za mir, od prošle godine bori se s optužbama da je špijunirao za tajnu policiju, kada je Institut nacionalnog pamćenja zaplenio od udovice ministra unutrašnjih poslova iz komunističkog doba prethodno nepoznate dokumente tajne policije.

Institut je tada objavio da se u dokumentima nalazi i sporazum o saradnji potpisan sa "Leh Valensa", uz njegovo navodno šifrovano ime "Bolek".

Valensa, koji je bio suosnivač nezavisnog sindikata "Solidarnost" i učestvovao u pregovorima koji su vodili padu komunizma u Poljskoj bez prolivanja krvi 1989, više puta je negirao autentičnost dokumenata, a juče je ponovo optužbe protiv njega nazvao "lažima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track