(VIDEO) SB UN TRAŽI PREKID VATRE, UKRAJINSKA VOJSKA NAPREDUJE: Kijev priznao da napada Donbas!
Foto: Printscreen YouTube

Kijev napreduje

(VIDEO) SB UN TRAŽI PREKID VATRE, UKRAJINSKA VOJSKA NAPREDUJE: Kijev priznao da napada Donbas!

Planeta -

NJUJORK - Mada je Savet bezbednosti UN pozvao na neodložan povratak poštovanju sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini, odakle i dalje stižu vesti da sukobi ne jenjavaju i da se jutros pod udarom našao Donjeck.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Igor Pavlovski izjavio je da ukrajinska vojska polako napreduje "ka pobunjeničkim položajima".

"Uprkos svemu, metar po metar, korak po korak, gde god je moguće, naši mojci napreduju", kazao je Pavlovski ukrajinskim medijima posle izveštaja o borbama u gradiću Avdejevki, u blizini linije koja deli teritoriju Donbasa od ostatka Ukrajine.

Prema najnovijim informacijama, u sukobima na istoku Ukrajine poginula je još jedna osoba, dok je nekoliko ranjeno, prenosi AP. U poslednja tri dana u sukobima je poginulo najmanje 13 ljudi, podseća AFP.

Savet bezbednosti UN je, posle sastanka održanog sinoć iza zatvorenih vrata, usvojio saopštenje Ukrajine kojem se Rusija nije usprotivila. Članice su izrazile "ozbiljnu zabrinutost zbog opasnog pogoršanja situacije na istoku Ukrajine i ozbiljnog uticaja na lokalno stanovništvo". Osudili su i "korišćenje oružja zabranjenog sporazumima iz Minska duž linije u regionu Donjecka, što je rezultiralo smrtnim ishodima i ranjavanjem, među kojima ima i civila".

U sukobima je od 2014. godine poginulo skoro 10.000 ljudi, od kojih više od polovine civili.

Moskva je juče pozvala Kijev da odmah zaustavi oružane provokacije u Donbasu i poštuje sporazum o primirju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi sa pooštravanjem situacije na jugoistoku Ukrajine.

"„Pozivamo ukrajinske vlasti da odmah zaustave oružane provokacije u Donbasu, realizuju postojeći sporazum o prekidu vatre i napokon počnu da odgovorno realizuju sve odredbe Minskog „paketa mera", uključujući i one koje se odnose na političke aspekte postojećih problema", navodi se u saopštenju. Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je zabrinutost povodom akcija proruskih snaga u Donbasu, a od međunarodnih partnera zatražilo da se pojača politički i diplomatski pritisak na Kremlj kako bi se zaustavila, kako se navodi, eskalacija u Donbasu i da ne bi došlo do humanitarne katastrofe u regionu.

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko juče je posetio mesta gde su obnovljene borbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track