PROVALILI ŠPIJUNSKE METODE FBI: Evo kako i koga sve vrbuju za doušnike!
Foto: Printscreen Intercept

nisu marili za zakon

PROVALILI ŠPIJUNSKE METODE FBI: Evo kako i koga sve vrbuju za doušnike!

Planeta -

Medijska organizacija Intercept koja se bavi istraživačkim novinarstvom objavila je niz taktika i metoda koje koristi američki FBI.

Intercept je došao do poverljivih dokumenata u kojima se jasno vidi da FBI prati i novinare u SAD-u. Novinari su intenzivno praćeni od 2013 .godine. Jednom agentu bilo je potrebno odobrenje samo dva čelnika FBI-a kako bi što pre mogao da prisluškuje sve telefosnke razgovore novinara i dobije pristup istoriji svih poziva.

Za špijuniranje novinara nije zatražena ni odluka suda, što je protivzakonito. Ukoliko su im bile potrebne dodatne informacije kako bi otkrili ime i prezime izvora koji je davao podatke novinaru, agenti FBI-a su tražili odobrenje od Odeljenja za pravosuđe SAD-a.

U dokumentima se navodi da FBI deportuje migrante koje su koristili kao doušnike onog momenta kada više nemaju više niakkve koristi od njih. Dokumenti koje je objavio Intercept pokazuju i da agenti FBI-a doušnike regrutuju i putem interneta.

Agenti FBI proteklih godinama nisu prezali ni od vrbovanja maloletnika i to bez znanja njihovih roditelja, navodi se u dokumentima.

(The intercept)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track