DIGLA SE PRAŠINA OKO PUTINOVE POSETE MAĐARSKOJ: Ubrzano dižu spomenike sovjetskim vojnicima!
Foto: Tanjug

Dolazi u pravom trenutku

DIGLA SE PRAŠINA OKO PUTINOVE POSETE MAĐARSKOJ: Ubrzano dižu spomenike sovjetskim vojnicima!

Planeta -

Najava posete ruskog predsednika Vladimira Putina Mađarskoj ove nedelje naišla je na veoma različita reagovanja u zemljama koje su ranije bile pod upravom Moskve i ukazala na izazove tih država sa kojima će se suočiti kada je u pitanju saradnja sa novom američkom administracijom, ocenila je danas američka agencija Asošiejted pres (AP).

S jedne strane nalazi se Mađarska, gde vlada Viktora Orbana pridaje veliki značaj Putinovoj poseti, i gde je uoči njegove posete obnovljen Spomenik sovjetskim vojnicima, koji su poginuli u Drugom svetskom ratu dok je, s druge strane Poljska koja prihvata prisustvo NATO i ruši spomenike podignute u čast sovjetskih vojnika.

Tu je, međutim, i novi predsednik SAD Donald Tramp, čija je politička ideologija bliža liderima i Mađarske i Poljske nego njegovog prethodnika, Baraka Obame. Trampova pozicija prema Rusiji, čijeg je predsednika hvalio, a omalovažavao NATO, naišla je na veoma različite ocene u svakoj zemlji, navodi AP.

Agencija ocenjuje da za Mađarsku proruski lider u Beloj kući predstavlja nadu da bi Zapad možda mogao da ukine sankcije uvedene Rusiji zbog pripajanja Krima i uloge u konfliktu na istoku Ukrajine.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je prošle nedelje da je Mađarska možda izgubila oko 6,5 milijardi dolara prihoda od izvoza tokom protekle tri godine zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

Sijarto je naveo da predstojeća poseta ruskog predsednika Vladimira Putina, zakazana za 2. februar, dolazi u pravom trenutku, zbog promena u administraciji u Vašingtonu, kao i da će ovo biti prvi put da SAD ne vrše pritisak na Mađarsku zbog unapređivanja odnosa sa Rusijom.

Mnogi Poljaci se ipak pribojavaju da bi unapređenje odnosa SAD i Rusije tokom Trampovog mandata moglo da ugrozi bezbednosne interese Poljske.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Kako navodi AP, za sada nije jasno na šta će se odnositi američko-rusko približavanje, ali dva programa kojima se Putin snažno protivi su američka oklopna brigada od 3.500 vojnika razmeštena u Žaganju i bazama na zapadu Poljske u okviru operacije Atlantik rizolv (Atlantic Resolve) jačanja američkog vojnog prisustva u Evropi i dogradnja baze američkog antiraketnog štita koji će biti u funkciji od 2018.

Kremlj je u subotu, 28. januara, saopštio da su Putin i Tramp dogovorili da Rusija i SAD razvijaju odnose na "konstruktivnim, jednakim i uzajamno korisnim osnovama", kao i da su se saglasili da održavaju redovne lične kontakte.

(Beta)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track