Najstarija Francuskinja umrla u 114. godini
Foto: REUTERS

Slavila rođendan 2. juna

Najstarija Francuskinja umrla u 114. godini

Planeta -
Najstarija žena na svetu za koju se zna je Besi Kuper, Amerikanka stara 115 godina, rođena 26. avgusta 1896.

NANT - Najstarija žena Francuske Mari-Terez Barde (Marie-Therese Bardet), koja je proslavila 114. rođendan 2. juna, umrla je danas, javljeno je iz doma Ponšato na zapadu Francuske gde je živela.

Ona je bila šesta najstarija osoba na svetu, prema spisku "superstogodišnjaka" koju na svetskom nivou vodi Gerontolodži riserč grup (Gerongology Research Group), firma koja čuva krštenice osoba starijih od 110 godina.

Prema spisku od 71 "superstogodišnjaka" koji je 27. maja ažurirala ova organizacija ispred Mari-Terez Barde starije su bile dve Amerikanke i jedna Japanke stare 115 godina i dve Japanke stare 114 godina.

Najstarija žena na svetu za koju se zna je Besi Kuper, Amerikanka stara 115 godina, rođena 26. avgusta 1896. Ne postoji zvanično međunarodno telo koje naučno određuje ko je najstarija osoba na svetu, zbog razlike u propisima o izvodima iz matičnih knjiga.

Tako spisak ove organizacije uključuje građane iz Amerike, Japana, Australije i evropskih zemalja ali nema ni jednog Kineza ili osoba koje žive u Rusiji ili na Dalekom istoku, ni u Africi.

Spisak superstogodišnjaka pored toga sadrži samo imena onih koje su njihove porodice ili oni sami želeli da prijave, navodi agencija Frans pres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track