(VIDEO) TRAMP ZAPRETIO BERKLIJU: Poštujte slobodu govora ili povlačimo federalne fondove!
Foto: Reuters 02/2016

Posle nasilnih protesta

(VIDEO) TRAMP ZAPRETIO BERKLIJU: Poštujte slobodu govora ili povlačimo federalne fondove!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je povlačenjem finansiranja federalnim sredstvima univerziteta Berkli posle nasilnih protesta koji je rezultirao otkazivanjem gostovanja Majlo Janopulosa - urednika desnicarskog portala "Brajtbart".

"Ako univerzitet Berkli ne dozvoljava slobodu govora i sprovodi nasilje nad nevinim ljudima s drugačijim stavovima - nema federalnih sredstava?", objavio je Tramp na Tviteru, preneo je AFP.

Stotine demonstranata na kalifornijskom univerzitetu Berkli polupalo je juče prozore zgrade, automobila, podmetalo požare i sukobljavalo se sa policijom, kako bi sprečili Janopulosa da održi govor.

Dva sata pre najavljenog govora pred studentskim savezom, demonstranti su postavili metalne barikade, bacali kamenje kroz prozore zgrade i zapalili generator blizu ulaza.

Policija je naredila demonstrantima da se raziđu i zatvorila univerzitet.

Demonstranti su bacali cigle i baklje na policiju, koja je nosila opremu za razbijanje demonstracija i koja je ispaljivala gumene metke, prenosi lokalni mediji u San Francisku.

Janopulos, čiji je Tviter nalog prošle godine suspendovan, nakon što je optužen da je učestvovao u onlajn uznemiravanju glumice afro-američkog porekla, kritikovao je "levičare" uz opasku da su "apsolutno uplašeni od slobode govora i da će učiniti gotovo sve, kako bi ga ućutkali".

On je za Foks njus kazao da ga je policija evakuisala, nakon što su demonstranti počeli da bacaju kamenje i druge objekte na zgradu u kojoj je trebalo da održi govor.

"Očito je to liberalan kampus, tako da oni mrze sve koji se usude da izraze svoje mišljenje u njihovom kampusu. Oni me naročito ne vole", rekao je Janopulos.

Janopulos je poznat javnosti po tome što se deklariše kao gej, katolik i alternativni desničar, a kazao je da većina demonstranata nisu bili studenti, vec starije maskirane osobe iz antifašističkog pokreta.

Nešto kasnije, Univerzitet je saopštio da je od oko 1.500 demonstranata, njih 150 sa maskama na licu pravilo nerede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track