UPRAVLJALA OZLOGLAŠENIM ZATVOROM: Evo ko je nova zamenica ššefa CIA
Foto: AP

Prva žena na toj poziciji

UPRAVLJALA OZLOGLAŠENIM ZATVOROM: Evo ko je nova zamenica ššefa CIA

Planeta -

Dugogodišnja zvaničnica CIA-e koja je bila zadužena za tajne operacije i upravljala tajnim zatvorom na Tajlandu gde su sprovođene ispitivačke metode koje mnogi smatraju mučenjem, Đina Haspel, imenovana je za zamenika direktora američke Centralne obaveštajne agencije.

Haspel, koja je imenovana u četvrtak za zamenika novog direktora Marka Pompea, prva je žena koja je došla na drugu najvišu poziciju u CIA-i, a odluka o njenom izboru ispraćena je aplauzom u sedištu agencije u Virdžiniji i pozdravili su je mnogi dugogodišnji obaveštajni profesionalci u SAD, prenosi danas Rojters.

Pompeo je čestitao Haspelovoj na imenovanju, istakavši da je ona "primeran obaveštajac i posvećeni patriota koji na novu dužnost donosi više od 30 godina agencijskog iskustva, kao i dokazani lider koji završava stvari i inspiriše svoje okruženje", navodi AFP.

Haspel je, međutim, nekada upravljala tajnim zatvorom CIA-e na Tajlandu gde je nad dva osumnjičena člana Al-Kaide primenjivan zloglasni "voterbording" - metoda simuliranja davljenja nalivanjem vodom koja se smatra oblikom mučenja, napominju agencije.

Njeno imenovanje, uz mogućnost da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da ponovo otvori tajne zatvore i podrži "voterbording", moglo bi biti kontroverzno, uprkos činjenici da su Pompeo i ministar odbrane Džejms Matis odbacili takozvane "unapređene tehnike ispitivanja".

Tramp je izneo stav da je mučenje funkcionalna metoda, ali je rekao da će pitanje ponovne upotrebe takvih metoda poveriti Matisu, koji je izrazio protivljenje metodama mučenja, dok je i Pompeo, kada je imenovan za direktora CIA-e, naglasio da zabranjene ispitivačke taktike neće biti vraćene u upotrebu.

Ipak, Kristofer Anders, zamenik direktora vašingtonske kancelarije Američke unije za građanske slobode, izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog imenovanja Djine Haspel na drugu najvišu poziciju u CIA-i.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track