TRAMP I POROŠENKO O KRIZI U UKRAJINI: Diplomatskim sredstvima do obnove mira!
Foto: Reuters, Fonet AP

ZA PREKID VATRE U DONBASU

TRAMP I POROŠENKO O KRIZI U UKRAJINI: Diplomatskim sredstvima do obnove mira!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp poručio je ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku u telefonskom razgovoru da je spreman da sarađuje i sa Kijevom i sa Moskvom kako bi se rešio konflikt u istočnoj Ukrajini

"Radićemo zajedno sa Ukrajinom, Rusijom i svim drugim umešanim u problem, kako bi obnovili mir", rekao je Tramp, a navodi Bela kuća u saopštenju.

Sa druge strane, iz kabineta ukrajinskog predsednika saopštili su da je tokom razgovora posebna pažna posvećena "rešavanju situacije u Donbasu i postizanju mira političkim i diplomatskim sredstvima", a dva predsednika su razgovarala i o jačanju strateškog partnerstva između Ukrajine i SAD.

Kako se navodi, obe strane izrazile su duboku bojazan o eskalaciji nasilja i pogoršanja humanitarne situacije u Ukrajini.Telefonski razgovor Trampa i Porošenka je prvi nakon inauguracije američkog predsednika koji teži da poboljša odnose sa Moskvom.

Trampovo otvoreno poštovanje prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegove najave da će obnoviti veze sa Moskvom, povećale su strah da li će američke administracija ispuniti obavezu i održati sankcije protiv Rusije zbog umešanosti u sukobe u Ukrajini i aneksiju Krima od Ukrajine.

Tramp je kazao da njegovo poštovanje prema Putinu neće uticati na američku spoljnu politiku.

BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track