BELA KUĆA: Tramp snažno podržava NATO, ali Evropa mora više da povuče
Foto: Profimedia

Članice alijanse da se više angažuju

BELA KUĆA: Tramp snažno podržava NATO, ali Evropa mora više da povuče

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je snažnu podršku NATO, ali je pozvao evropske članice te alijanse da se više angažuju, saopštila je Bela kuća.

Tramp se u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom saglasio da krajem maja u Evropi učestvuje na sastanku lidera Alijanse.

U saopštenju se dodaje da su se saglasili da nastave saradnju kako bi se odgovorilo na niz bezbednosnih izazova s kojima se NATO suočava.

Tramp i Stoltenberg su u razgovoru u nedelju veče "potvrdili važnost Alijanse u problematičnim vremenima", navedeno je u saopštenju NATO.

Tramp je ranije izjavio da je NATO "zastarela organizacija" koja se "nije trudila da se bavi terorizmom".

"NATO ima problema. Ta alijansa je zastarela jer je pre svega kreirana pre mnogo, mnogo godina", rekao je Tramp u intervjuima za nemački tabloid Bild i londonski Tajms.

Osim toga, neke članice je optuživao da ne daju dovoljan finansijski doprinos vojnoj alijansi.

"Trebalo bi da štitimo te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju šta bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD", rekao je Tramp.

Mnogi su to protumačili kao mogućnost da će se Tramp okrenuti ka Rusiji, a portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je tada da je Rusija saglasana sa Trampom, “da NATO jeste zastarela organizacija”.

(Beta, Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja